12
Torma Attila: Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak… II. kötet ‒ 1945-től a rendszerváltásig
Bartha Annamária ajánlata

torma-attila-regi-gyori-szallodak-vendeglok-kavehazak-ii-kotet

A kötet szerzőjét, Torma Attilát nem kell bemutatni a Győr város története iránt érdeklődőknek. Született már könyve a város I. és II. világháborús eseményeiről, Győr vármegye 1849 és 1950 közötti főispánjairól, Nádorváros és Jancsifalu történetéről. 2018-ban jelent meg a mostani kötet első része, a Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak, melyben az 1850 és 1950 közötti turizmusról és vendéglátásról írt, illetve az ezeket kiszolgáló győri szállodákról, vendéglőkről, kávéházakról, de a kevésbé rangos üzletek (borkimérések, kifőzdék stb.) is helyet kaptak benne. A jelen kiadványban 1945 és a rendszerváltás közötti időszakot vizsgálja, de egyes esetekben a 2000-es évekig is elviszi a történetet.

A kötet az első fejezetben a győri intézmények történetét dolgozza fel, a második világháború utáni helyzetet, az államosítás előtti átmeneti időszakot, majd az azt követő túlélési stratégiákat. Sorra veszi az államosítást követően megszűnt vendéglátóhelyeket, illetve a laktanyák kantinjait. A második fejezetben a közétkeztetés és vendéglátás vállalatait ismerteti 1949 után, a harmadik fejezetben az 1945 és 1990 közötti győri szállodákat ismerhetjük meg, a negyedikben pedig a város különböző részeiben található éttermek és kisvendéglők államosítás utáni helyzetét vizsgálja, de a kifőzdék, falatozók, csónakházak és italboltok is itt kerülnek terítékre. Az ötödik fejezetben szintén városrészenkénti bontásban tárgyalja a cukrászdákat és eszpresszókat. A következő fejezetben a közétkeztetés és az önkiszolgáló éttermek kerülnek górcső alá. A tejivóknak is külön részt szentel. A 8. és 9. fejezetben a vendéglátóhelyek és cukrászdák átalakulását mutatja be a rendszerváltás hajnalán és a magántulajdon megjelenésével, az utolsó fejezetben pedig kitekint a rendszerváltás utáni időkre.

A kötet függelékében a vendéglátás 1943 és 1947 közötti változását követhetjük nyomon, illetve a híres győri vendéglősökről és ezek családjairól, szakácsokról, zenészekről olvashatunk. A kiadványt fotók színesítik, a benne való eligazodást pedig névmutató segíti. A szerző a tőle megszokott tekintélyes nagyságú forrásbázissal dolgozik, de emellett, hogy még élőbbé tegye a munkát, felkereste a még élő dolgozókat, vezetőket, illetve a még működő helyeket, és igyekezett tőlük/róluk is minél több mindent kideríteni. Ennek köszönhetően olvashatunk többek között a leghíresebb győri vendéglők, szállodák, cukrászdák történetéről, akárcsak győri vendéglátós családok generációiról és jeles képviselőiről, de a korszakot meghatározó politikai és társadalmi változások szintén helyet kapnak a kötet lapjain, sokakban talán emlékeket idézve a tárgyalt korszak legendás helyeiről. Ugyanakkor találkozunk emberi sorsokkal és tragédiákkal, de összefogással, kiváló túlélési stratégiákkal és a szakma szeretetével.

A könyv tehát egyaránt tartogat csemegéket a szakma és a nosztalgiázni vágyó olvasók számára is. Nemcsak a vendéglátásról, a korszakról is sokat tanulhatunk, ha belelapozunk a kötetbe.


Megtekintés az Online Katalógusban

2025.04.15