31
Bagi Zoltán Péter, Vajk Borbála (szerk): Egy átballagó vándor - Hárs Ottó naplója Győr 1944. évi bombázásának mindennapjairól
Légrádi Szilvia ajánlata

bagi-vajk-egy-atballago-vandor

A kiadvány Hárs Ottó rendkívüli naplóját teszi közkinccsé, mely történelmünk egy nehéz és sorsfordító időszakának győri eseményeit tárja az olvasó elé. A kötetbe szerkesztett naplójegyzeteken keresztül megismerhetjük Győr mindennapjait a második világháború idején, egy 19 éves fiatalember szemszögéből. Személyes hangvételű jegyzeteiben érzékletesen festi le egy korabeli keresztény magyar fiú hétköznapjait, amelyek az iskola, a sport, a szórakozás, később pedig a munka, a légoltalom és a város elleni légitámadások jegyében teltek el.

Hárs Ottó édesanyja Molnár Julianna, édesapja Hárs József volt, aki az I. világháború alatt súlyos vesebetegséget szerzett. Az apa súlyosbodó betegsége miatt a család 1937 körül Győrbe költözött, azonban 1941-ben vesezsugor következtében elhunyt. Az anya egyedül maradt a háború kezdetére a 16 éves Ottóval és 10 éves húgával, Klárával. Az édesapa elvesztése és fájó hiánya több alkalommal is felbukkan a napló oldalain. Hárs Ottó 1944-ben fejezte be tanulmányait a Győri Magyar Királyi Állami Fém- és Textilipari Szakiskolában. Utolsó tanéve rendhagyó módon mindössze öt és fél hónap hosszúságú volt, az 1944-es év legszörnyűbb eseménysora, az amerikai légierő bombázásai előtt, illetve közben ért véget.

A kötet három fő részből áll. Az első rész egy bevezető hadtörténeti tanulmány, melynek szerzője Oláh András Pál, a II. világháborús amerikai és brit légi hadviselés és a hazánk elleni bombázások szakavatott ismerője. Ebben a bevezetésben megismerhetjük Győr II. világháborús légoltalmát, a légitámadásokat végrehajtó amerikai 15. Légi Hadsereget és annak harceljárását. Majd részletesen olvashatunk a várost ért bombázásokról.

Ez a tanulmány tökéletes felvezetése a második résznek, Hárs Ottó naplójának, melyből összesen négy maradt fenn. A jegyzetek 1944. január 3-tól 1945. január 6-ig követik végig az eseményeket. Különös értékét adja a naplónak, hogy több, Hárs Ottó által készített rajz is található benne. A napló néhol frappánsan, szórakoztatóan, néhol viszont a háborús időkhöz illő komolysággal foglalja össze a Hárs Ottóval történteket, s ezen keresztül egy sajátos szemszögből mutatja be a korabeli Győr mindennapjait. Idővel a légitámadásokkal kapcsolatos bejegyzések is változtak, ahogy egyre újabb és újabb bombázást élt át Hárs Ottó a családjával. Ez is azt a tény támasztja alá, hogy az ember a háborúban kénytelen hozzászokni a háborús helyzethez és a folyamatos támadásokhoz. 1944. december 2-án már így írt az újabb légicsapásról: „Ma egész váratlanul megkaptuk a kilencedik bombázást. Már oda se nézünk neki.” Szomorú tény, hogy magyar statisztikai adatok szerint a II. világháborúban Győr a 4. legsúlyosabb károsult település volt a magyar városok között, melynek tetemes részét az amerikai légitámadások okozták.

A kötet harmadik része a melléklet, amelyben korabeli magyar és amerikai dokumentumok, újságcikkek találhatók, továbbá irodalomjegyzék és a kötetet jól kiegészítő hely-, tárgy- és névmutató.

A kiadvány 2022-ben jelent meg a Civilek Győrért Egyesület gondozásában, szerkesztette Bagi Zoltán Péter, a győri levéltár igazgatója, Vajk Borbála, a győri levéltár munkatársa és Kovács László, a Civilek Győrért Egyesület elnöke. A könyv borítóján Hárs Ottó egyik kockás naplófüzete látható.

Hárs Ottó életének 98. évében, 2022. augusztus 1-jén hunyt el.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.10.08