27
Berg Judit: Tündérnaptár
Polczer Adél ajánlata

berg-judit-tundernaptar

A Panka és Csiribí sorozat negyedik része az ünnepek köré szerveződik. De a Tündérnaptárban csak egyetlen mese szól a farsangról, hisz a többi a karácsonyt, a húsvétot és a további ünnepeket járja körbe, méghozzá igazi tündérszemmel.

A tündér szeme pedig Berg Judité, aki nagy empátiával éli bele magát minden szereplő helyzetébe, talán ezért annyira hiteles minden sora. Elhiszi, amit ír, ettől válik igazzá a mese; ezért olvasás közben velünk is bármi megtörténhet, bátran elvarázslódhatunk, hisz bennünk is ott lapul a varázslat. A farsangi mese (akárcsak a többi) külön ajánlót érdemel, mert pontos képet fest a (tündér)gyerekek világáról. Ebben a fejezetben egy igazi sárkányról hiszik azt a jelmezbálban, hogy sárkánynak öltözött, a jelmezbe öltözöttről pedig azt gondolják, hogy ő a valódi. Jó kis kalamajka kerekedik ebből a helyzetből, de a szerző mesteri módon oldja fel a konfliktust és a félreértéseket.

Pásztohy Panka tündéri tündérrajzai még közelebb hozzák a történetet, melynek lényege épp az, hogy az ember (tündér, nyest, borz…) azzá válik, amit elképzel magáról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.10.08