18
Wendy Green: 50 tanács a migrén ellen
Szabó Szilvia ajánlata

wendy-green-50-tanacs-a-migren-ellen

Valószínűleg nem sok olyan ember él a Földön, akinek még sosem volt fejfájása. Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv szerzője így fogalmazott: „A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs.” Ez az állítás ma is megállja a helyét.

A migrén az egyik legjelentősebb fejfájástípus, egyrészt gyakori előfordulása, másrészt a fájdalom erőssége, és jellegzetes kísérő tünetei miatt. Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint a migrén az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, és a legtöbb páciens a 35-45 év közötti korcsoportba tartozik. A betegek közel fele nem kér orvosi segítséget.

Elsőként a migrén fajtáiról, szakaszairól és az olyan kiváltó okokról olvashatunk, mint pl. a kevés folyadékfogyasztás, az alkoholfogyasztás, az időváltozás. Ezután megtudjuk, hogy miképp hatnak az étkezési szokások, bizonyos ételtípusok, adalékanyagok ezen fejfájásra, és milyen étrend-kiegészítőket, vitaminokat érdemes szedni. A következő fejezetben a stressz kezelésével és a relaxációval foglalkozik a szerző. Szól olyan technikákról, amelyek segítségével könnyebb leküzdeni a stresszt. Ötleteket kapunk a jobb alváshoz és a magabiztosabb fellépéshez. A migrén, főleg nők esetében, összefügghet a hormonok szintjével, ahogy az 5. részben is olvasható. A következő fejezet a kiváltó okokat tárgyalja: alvási szokások, időjárás, munkahely, nyak- és vállfájás, tisztítószerek. Ezt követően orvosi és egyéb gyógymódokról esik szó. Végül olyan „Csináld magad” kiegészítő terápiák következnek, mint az akupresszúra, a homeopátia, a masszázs, a reflexológia, a jóga és az illóolajok használata.

Wendy Green a könyvében holisztikus módon megközelítve járja körül a témát. 50 különféle ötletet és tippet ad ahhoz, hogy miképp lehet a tüneteket megelőzni, enyhíteni, hiszen a migrén – egyelőre – nem gyógyítható betegség.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.10.08