18
Hölgy aranyban
Légrádi Szilvia ajánlata

holgy-aranyban

A Hölgy aranyban egy 2015-ben bemutatott amerikai életrajzi dráma, melyet Simon Curtis és Alexi Kaye Campbell írt. A film lehengerlő, igaz történetet mesél el egy nőről, Maria Altmannról (Helen Mirren), aki azért küzdött, hogy visszaszerezze az örökségét, és hogy megtudja, mi is történt valójában a családjával.

60 évvel azután, hogy a II. világháború borzalmai elől elmenekült Bécsből, az idős zsidó asszony elhatározza, hogy visszaszerzi családja vagyonát, melyet annak idején a nácik koboztak el tőlük ‒ köztük Gustav Klimt egy felbecsülhetetlen értékű festményével. Fiatal és tapasztalatlan, de merész ügyvédjével, Randy Schoenberggel (Ryan Reynolds) az oldalán reménytelennek tűnő küzdelembe fog az osztrák elittel szemben, melynek során az amerikai legfelsőbb bíróságig is eljut, és családja múltját érintő súlyos sebeket is feltép.

Gustav Klimt a századforduló egyik legismertebb alkotója volt. Egy időre nem vállalhatott állami megbízásokat, így egyre nagyobb hangsúly került a különféle megrendelésekre, melyeknek nagy része a legtehetősebb osztrák családoktól származott. A Hölgy aranyban című festmény Adele Bloch-Bauerről készült, az ő unokahúga volt Maria Altmann. Adele csupán 44 évesen elhunyt, portréjáról pedig úgy rendelkezett, hogy férje halála után adományozza azt az osztrák államnak. Férje végül 1945-ben halt meg, és a festményt egyenes ági leszármazottaira hagyományozta volna. A történelem azonban közbelépett: 1938-ban a nácik megszállták Ausztriát, és a tehetős zsidó családok, mint a Bloch-Bauerek is, elveszítették vagyonukat. Maria 1998-ban, 82 évesen döntött úgy, hogy felkutatja családja és nagynénje rég elveszettnek hitt vagyonát és a híres arany portrét. Ekkor jutott a tudomására, hogy a festményt valójában ellopták, és nem az államnak adományozták, ahogyan az az eredeti végrendeletben szerepelt.

Hogy Maria Altmann sikerrel járt-e végül, kiderül ebből a mélyen megindító filmből.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.10.04