26
A remény rabjai
Juhászné Lukács Mária ajánlata

a-remeny-rabjai

A legendás horror író Rita Hayworth and Shawshank Redemption című kisregényét a Stephen King specialistának számító, magyar származású Frank Darabont rendező vitte vászonra 1994-ben. A végeredmény egy elévülhetetlen klasszikus lett. A Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével készült elgondolkodtató film megjelenésekor nem ért el kiugró anyagi sikert, azonban mind a kritikusok, mind a nézők körében az elmúlt időben jelentős elismeréseket vívott ki magának.

1946-ban egy Andy Dufresne (Tim Robbins) nevű bankárt – noha makacsul hangoztatja ártatlanságát – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül, és hamar meg kell, hogy ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét, és ezzel gyökeresen megváltozik az élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a fegyőrök adótanácsadójává és a börtön vezéregyéniségévé. Lehetőséget kap a börtönkönyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba. Andy elveszti reményét arra vonatkozóan, hogy törvényesen kijuthat a börtönből, ezért a bent töltött több mint húsz év után véghezviszi, amit mindenki lehetetlennek tartott: megszökik a börtönből.

A rendezés mellett a színészi játék is klasszis szintű, a főszereplőktől a mellékszereplőkig. Red (Morgan Freeman) nagyon meghatóan és csupa érzelemmel narrálja a történteket, az ő szemszögén keresztül látjuk az eseményeket. A ma már 87 éves színésznek számos híres filmje van, de talán itt nyújtja élete egyik legnagyszerűbb alakítását. Őhozzá társul Tim Robbins magával ragadó játéka, akivel nagyon könnyen tud azonosulni a néző. A rendkívül drámai és izgalmas film egy tönkretett ember életét mutatja be, akit kijátszottak, hogy börtönbe juttassák élete végéig. Ő azonban ebbe nem nyugszik bele, és eltökélten küzd a normális életért, a szabadságért.

Egy csodálatos film az emberi akaratról, a ravaszságról, az okos emberekről, valamint az ostobák megtévesztéséről. Andy egy nem mindennapi hős, aki a végletekig küzd, és végül sikert ér el azzal, hogy nem múlóan a szabadsága lebeg a szeme előtt. A férfibarátság, a kitartás, az emberi méltóság és végső soron a remény filmje ez a mű, bármit is mond Red: a remény nem veszélyes, a remény az egyetlen olyan dolog, amely meggátolja az őrületet, az egyetlen olyan emberi érzés, amely hosszú távon valóban csodákra képes.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.09.27