39
Majoros Nóra: Ramszesz 80 gyereke
Bedő Mónika ajánlata

majoros-nora-ramszesz-80-gyereke

Hogyan lehet egyszerre 80 gyermekre felügyelni, ha a család nőtagjai távol vannak, és így a feladat az apjukra, II. Ramszesz fáraóra hárul? Vajon hogyan oldja meg ezt a nem mindennapi helyzetet Ré és Ámon kegyeltje anélkül, hogy a gyerekek romba döntenék a palotát?

Majoros Nóra Ramszesz 80 gyereke című mesekönyvének története az ókori Egyiptomba kalauzol el bennünket, felelevenítve annak korabeli egzotikus hangulatát. A mese központi szereplője a fáraó, akinek feleségei háromnapos nílusi hajóútra napozni indultak, így nincs, aki a gyerekeket felügyelje. Erre az időre az uralkodó magára marad az összes, szám szerint 80 gyerekével. A helyzetet tovább nehezíti, hogy csemetéi unatkoznak, ezért számtalan csínyt eszelnek ki, ami miatt a pár nap alatt számtalan humoros helyzetben találja magát a fáraó. Márpedig Ramszeszen a gyakorlatlan apukán a gyermekei nem fognak ki, bármennyi huncutságot is próbálnak meg elkövetni. A napról napra felmerülő nehézségeket igyekszik kreatívan megoldani. Hogy a gyerekek energiáit lekösse, olyan játékokat talál ki, melyek a későbbi életük során is hasznukra lehetnek. Szobrot készítenek, építkeznek, harcolnak, közösen eljátsszák a hettita hadjáratot. A kezdetben a gyermeknevelésben passzív szerepet játszó apa napról napra egyre közelebb kerül a gyermekeihez.

A kötetet Mészely Ilka illusztrálta, rajzai hűen ábrázolják az ókori Egyiptom jellegzetes figuráit, helyszíneit, magát a fáraót és a gyerekek csínytevéseit is. A könyvtárunkban is elérhető kötetet ötéves kortól ajánlják, de különböző korú kisgyermekeknek is érdekes, szórakoztató olvasmány. A könyv 2022-ben jelent meg a Csimota Gyermekkönyvkiadó gondozásában.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.09.17