45
Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával - Etetős versek a menzáról
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

lackfi-janos-paradicsomleves-betutesztaval

Lackfi János egyike a legsokoldalúbb kortárs szerzőknek. Ért a gyerekek és a felnőttek nyelvén, fordít, szerkeszt, tanít, és akár próza, akár vers kerül ki a kezéből, művei mindig humorral és élettel teliek. Elismerése között szerepel 2000-ben a József Attila-díj, 2001-ben a Déry Tibor-díj, 2013-ban pedig a Prima Primissima díj, és számos elismerést kapott gyermekirodalmi munkásságáért is.

Lackfi János a 2014-ben megjelent Paradicsomleves betűtésztával című gyerekvers-kötetében a menzakosztot igyekszik megszerettetni az olvasókkal. Az étlapon nemcsak az olyan nemszeretem fogások szerepelnek, mint a sóska vagy a tökfőzelék, hanem a kicsik által javarészt kedvelt ételeket is felsorakoztat a költő. Melyik ovis ne szeretné a palacsintát, a tejbegrízt vagy az ivólevet? De hogy a fogkrémet is? Lackfi mindent tud a gyermekízlésről. Hatgyerekes apaként pontosan tudja, hogy a krokodilos fogkrém rózsaszín, málna ízű – és mindennél jobb csemege.

Elképesztő a versek humora, dőlnek belőlük a Lackfitól megszokott poénok. Minden korosztályt meg tud nevettetni, akár fogyasztója a gyerekkajáknak, akár csak a múlt menzáira emlékezik: az ovisteára, a tojáslevesre, a paradicsomos káposztára, a mackósajt-pucolásra, a kakaóscsiga-szétgöngyölésre, a körözöttre, a betűtészta kirakósozásra. Lackfi menüjében minden menzakaja más stílusú, ritmusú, hangulatú.

A könyv illusztrációit Megyeri Annamária készítette; sikerült grafikáit a szövegek szerzőjéhez hasonló változatossággal illeszteni a versekhez. Lackfi versein kicsi és nagy egyaránt jól szórakozik, és az sem utolsó szempont, hogy hasznos tippgyűjtemény lehet főzéstől elfásult felnőtteknek. Jó mulatást, jó étvágyat!

Egy kis ízelítő az étlapról:

Kerekes, karikás,
körkörös csiga,
szédülök, ha pörög, 
kakaós csiga!

Tekereg, mint a drót,
kakaós csiga!
Végtelen, képtelen,
szétszedős csoda!

(részlet Lackfi János Kakaós csiga című verséből)


Mondj egy méregzöld növényt!
A sóska, a sóska…
Édesre csináljam én?
Csak sósra, csak sósra!

Évente egyszer elég
a sóska, a sóska,
akkor is mások egyék,
a Pista, a Jóska!

(részlet Lackfi János Sóska című verséből)


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.09.17