43
Robin Cook: Halálcsapda
Szilvási Krisztián ajánlata

robin-cook-halalcsapda

Dr. Robin Cook 1940-ben született Amerikában. Az orvosi krimik nagymestere azonban több mint 20 bestseller után is inkább orvosnak tartja magát, mint írónak. Diplomáját a Columbia Egyetem és a Wesleyan Egyetem Orvostudományi Karán szerezte. Tanulmányait aztán a Harvard Egyetemen fejezte be orvostudományi továbbképzésen.

2007-es Halálcsapda című regényében visszatér egyik kedvenc karakteréhez, Dr. Jack Stapletonhoz. Ez nem is túl meglepő, hiszen Cook saját bevallása szerint az igazi kikapcsolódás számára a sport: imád kosárlabdázni, és biciklivel járja New York utcáit – akárcsak Dr. Jack Stapleton. A történet egy óriáscég, az Angels Egészségbiztosító tevékenysége körül bonyolódik. A biztosítóhoz tartozó három Los Angeles-i kórházban rendkívül gyors és halálos lefolyású MRSA-fertőzés tör ki, melyet a cég természetesen – maximális biztonsági intézkedések elrendelés mellett – igyekszik a lehető legdiszkrétebben kezelni (eltussolni, bagatellizálni), hiszen a cég küszöbön lévő tőzsdei bevezetése a tét.

Dr. Laurie Montgomery igazságügyi orvosszakértő kíváncsiságát felkeltik a műtét utáni fertőzések és az orvosilag döbbenetes halálesetek. Vészjelzőit személyes okok is vezetik, hiszen kollégája és egyben férje, Dr. Jack Stapleton néhány nap múlva esedékes térdszalag-műtét előtt áll, melyet éppen az Angels biztosító egyik kórházában fognak elvégezni. Mivel Jack nem veszi komolyan a veszélyt, Laurie versenyfutásba kezd az idővel, hogy megtalálja a járvány-mértékű fertőzések és halálesetek kiváltó okát, és mögöttük az okozóját.

Robin Cook a tőle megszokott áttekintéssel vezeti a történetet. Regényében minden teljesen reálisnak hat (bizonyára az is), a cselekmény korrekt koncepciót követően felépített, és ahogyan fogy az idő, úgy gyorsulnak be az események. Ismét felhívja a figyelmet az állandóan hangoztatott orvosetika veszélyes komponenseire, miközben utal olyan törvénytelen összefonódásokra is, amelyek a nyugati (csak nyugati?) pénzéhséget mindent feláldozhatóvá zsugorítanak. Nem új keletű az a megállapítás sem (sőt, lassan már közhelyszámba megy), hogy soha nem volt még ennyire értéktelen az emberélet, mint az elmúlt évtizedekben. A Halálcsapda egyszerre szórakoztat és elrémiszt, pozitív középpontba állítván egy rég elfeledett eszményt: a hősies emberi harcot a jóért és igazságért.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.09.10