55
Száraz Miklós György: Csodás Magyarország - Csavargások régmúlt időkben
Fodor Éva ajánlata

szaraz-miklos-gyorgy-csodas-magyarorszag

Csoda. Csodás. Ez lehet egy esemény, történés, természeti jelenség, vagy emberi kéz készítette alkotás. E két szó mindenkiben pozitív érzést kelt. Akkor használjuk, ha valami ámulatba ejtőt látunk vagy hallunk. De hogy kinek mi a csodás, az egyénfüggő.

Száraz Miklós György Csodás Magyarország című könyvét szeretném a szíves figyelmükbe ajánlani. A cím alapján, ha valamiféle útikönyvet vagy útleírást várnánk, akkor egy kicsit csalódnunk kell. A József Attila-díjas író a történelmi Magyarországon fellelhető természeti és ember alkotta kincseket, szellemi alkotásokat mutatja be irodalmi igényességgel négy fejezetben: természet, építészet, művészet és szellem.

A teljesség igénye nélkül szó esik a Hortobágyról, a szabolcsi földvárról, a magyar tanyáról, a Képes Krónikáról, Pálosokról, ezeken kívül pedig még 46 csodáról. Az író az egész felől halad a kisebb részek felé, például a Hortobágy című fejezetben olvashatunk a csikósokról, betyárokról, szürke marhákról, a 9 lyukú hídról és a csárdákról. E könyv nemcsak ismereteinket bővíti, hanem irodalmi élvezet olvasni, és hogy teljesebb legyen az élmény, mindezt páratlan szépségű fotókkal illusztrálták.

Nem szeretném az egész könyv tartalmát felfedni, meghagyom Önöknek a felfedezés csodáját!


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.09.03