55
A sas
Szabó Szilvia ajánlata

a-sas

A Kilencedik Légiónak titokzatos módon nyoma veszett Skócia hegyei között. A Római Birodalom 5000 főből álló legendás serege Flavius Aquila vezetésével a hadtest szimbólumát, az arany sast magasban hordozva vonult be Kaledóniába. Sosem tértek vissza. A légió és a szimbólum eltűnt az ismeretlenség ködében, máig tisztázatlan körülmények között. Hadrianus, a Római Birodalom császára dühében egy falat építtetett a terület köré, ez a fal a birodalom északi részének határát, az ismert világ határait jelzi.

I. sz. 140-ben járunk. A kudarc után 20 évvel a Római Birodalom újra próbálkozik Britannia bevételével. A sereget Marcus Aquila (Channing Tatum), egy ifjú centurio  vezeti, akinek az apja a híres-hírhedt légió parancsnoka volt egykoron. Marcus igazán kitesz magáért, a parancsnoksága alá került erődöt hősies küzdelem árán a támadó barbár hordáktól megvédi, közben maga is súlyosan megsebesül. Önzetlensége, szakértelme és nem mindennapi bátorsága nyomán kivívja emberei és környezete tiszteletét. Sebesülésére való tekintettel azonban – kitüntetésével egyidejűleg – leszerelik, ezáltal romba döntve az ifjú romantikus álmait arról, hogy egyszer talán apja nyomára bukkanhat a messzi északon. Marcus a nagybátyja (Donald Sutherland) birtokán lábadozik sérüléseiből. Itt kerül a birtokába Esca (Jamie Bell), a briton rabszolga, akinek az életét ő mentette meg.

Esca mindent gyűlöl, ami római, ám Marcushoz furcsa dacszövetség köti, hiszen életét neki köszönheti. Felépülése idején az ifjú centurio tudomást szerez az arany sasról, így új rabszolgájával, aki kiválóan ismeri a vidéket, útnak indul északra, hogy felkutassa a nyomtalanul eltűnt légió és apja emlékeit, és visszaszerezze annak becsületét. A két férfi – gazda és szolga – megszállottan halad veszélyes küldetésük nyomában, ami az ismert világ határain kívülre, Hadrianus falán túlra sodorja őket. Ez a hely már Esca világa, és a két férfi hamarosan rádöbben, hogy szerepeik fölcserélődtek. Vajon Esca becsületszava meddig tartja vissza a pengéjét, mielőtt megmerítené minden gyűlölt római dolog megtestesítőjében, Marcusban? A Felföld vadregényes tájaira merészkedve az egyik legkegyetlenebb néppel, Seal Festett Harcosaival találják szemben magukat. Tudomásukra jut, hogy ők őrzik az arany sast… Bejárva Skócia még felfedezetlen földjeit, kockázatos útjuk során már nem tudni, hogy a két férfi közül ki az úr és ki a szolga. E közös vállalkozás a végsőkig próbára teszi hűségüket, barátságukat és hősiességüket.

Erő és becsület! A mozit nézve egy olyan világ tárul a szemünk elé, ahol a hősök gomba módra teremtek, ahol az összecsendülő fémek sikolya még csatazajt jelentett, ahol a szavak, és különösen a becsületszavak még komoly jelentőséggel bírtak, és ahol egy eszménybe bele lehetett kapaszkodni. Ahol férfiembernek nagyobb dicsőség, mint bajtársai mellett, vállt vállnak vetve meghalni, nem létezett.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.08.30