38
Hangos Képeslap
Helyismereti gyűjteményünk gyöngyszemei

A képes levelezőlap a XIX. század egyik nagyszerű találmánya, mely a mai napig fennmaradt annak ellenére, hogy megjelentek a nála lényegesebben modernebb és gyorsabb hírközlő eszközök.

A széles körben elterjedt, sokszorosított képeslapok a postai levelezőlapokból alakultak ki. A századforduló és a 20. század első évtizedei tekinthetők a képeslap aranykorának. A tervezők ötletessége, a nyomdatechnika fejlődése mellett az alacsony postai tarifa is gyorsította a térhódítását, hamarosan a képeslap a korszak leggyorsabb kommunikációs eszközévé vált.

A városokat, üdülőhelyeket bemutató lapok mellett szélesedett a tematika. Üdvözlőlapokat küldtek karácsonyra és más ünnepekre, de művészeti alkotások, hírességek is megjelentek a képeslapokon.

Helyismereti Gyűjteményünk képeslevelezőlap-gyűjteménye nagyon gazdag, mintegy 3500 darabból áll. Igazi ritkaságszámba mennek például a legrégebbi, 1899-ből származó képeslapok, hiszen a magyarországi kiadás 1896-ban kezdődött csak el.

A képeslapok ma már kordokumentumok, válogatásunkban felolvasás útján elevenednek meg. Személyes történeteket ismerhetünk meg, belecsöppenhetünk egy régmúlt kor mesés vagy éppen szomorú időszakába. Folyamatosan bővülő válogatásunk megtekinthető a könyvtár közösségi oldalain, kövessék Facebook-oldalunkon, Instagram-oldalunkon, TikTok-oldalunkon, YouTube-csatornánkon.

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Helyismereti Gyűjteményének képeslapjai az intézmény Digitális Könyvtárában tekinthetők meg. A képes levelezőlapok történetéről bővebben a Győri Szalon oldalán olvashatnak.

2024.08.30