37
Kari Hotakainen: Az életkereskedő
Polczer Adél ajánlata

kari-hotakainen-az-eletkereskedo

A finn kortárs irodalom a magyar olvasók körében kevésbé ismert, talán Sofi Oksanen az, akinek regényeit az utóbbi időben magyarra fordították és népszerűek lettek nálunk is. Az ajánlott könyv szerzője, Kari Hotakainen 2009-ben jelentette meg a finnekre oly jellemző groteszk hangvételű regényét, melyet pár év késéssel nálunk is kézbe vehettek az irodalomszeretők. Az alapsztori a finn mai valóságban játszódik, de ízelítőt kapunk a harminc-negyven évvel ezelőtti időszakról is. A nyugdíjas Salme Malmikunnast egy véletlen találkozás összehozza egy alkotói válságban sínylődő íróval, aki az öreg hölgy élettörténetéből akar ihletet meríteni új könyvéhez. Az író szokatlan ajánlatot tesz Salmének: ötezer eurót fizet neki, ha az asszony elmeséli neki az egész életét töviről hegyire. Először elutasítja a kérést, de aztán mégis egyezséget kötnek, egy feltételt szab, az író nem színezheti ki a történetet.

A regény sztorija így bontakozik ki: hol a mesélő szemszögéből, hol családtagjai láttatják a történéseket, hol az írói fantázia szárnyal. A vidéki hölgy férjével egy kis fonalkereskedést tartott fenn, mely tisztes megélhetést nyújtott a családnak. Természetesen gyerekeiről beszél legtöbbet, akik a nagyvárosban keresik boldogulásukat. Meséli, amit tud róluk, az meg sem fordul a fejében, hogy gyermekei hamis képet vetíthetnek állítólagos jólétükről, egész másfajta életet élnek a nagy finn valóságban, mint amit édesanyjuk remél. Egyenként követjük nyomon Salme családtagjainak életét, és lehetünk szemtanúi emberi küzdelmeiknek a falusi hétköznapokban és a nagyvárosi, fogyasztásra összpontosító, emberi értékeket átformáló új világban. Édesanyjuk persze folyamatosan aggódik gyermekei miatt, képeslapok útján is kommunikál velük.

A szellemes vidéki humor, talpraesettség, az egyszerű, optimizmussal keveredő életszemlélet rajzolódik ki, mikor beleolvasunk ezeknek a képeslapoknak a szövegeibe. Példaként hadd idézzek: „Szervusz Helena, ne törekedj mások fölibé! Odafönn könnyen elfogy a levegő, és elfoghat a szédülés. Vajat egyél, és zsíros tejet igyál! A zsírmenteseket hagyd el, különben könnyen elemelkedhetsz a földtől! Maradj a földön! Mint a vargánya. De ne alázkodj meg! Ilyesmivel semmire sem jutsz. Anyád

Az életkereskedő végkifejletében egy megdöbbentő családi esemény történik, Salme mint édesanya foggal-körömmel harcol, és sikerül a családtagok összefogásával újra megteremteni a családi békességet. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a kissé groteszk hangvételt, mikor a hétköznapi megszokott tragédiák és a nem mindennapi tragédiák élhetőbbé válnak a komikum, a józanság eszközeinek segítségével.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.08.27