50
A Tenkes kapitánya
Gősy Gáborné ajánlata

a-tenkes-kapitanya

A Rákóczi-szabadságharc idején Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros megsebesül a labancok elleni harcban. Amíg visszavonul meggyógyulni, Eke Mátét bízza meg a parasztokból verbuválódott kuruc csapat vezetésével. A kurucok tanyája a Tenkes hegyen van, erről kapja a Tenkes kapitánya nevet Eke Máté.

A siklósi vár német parancsnoka, Eberstein ezredes feladata a kuruc csapatok szétverése és vezérük, Béri Balogh Ádám elfogása. Miután Eke Máté is megsebesül, Buga Jakab száll szembe a környéket fosztogató labancokkal, és többször is megleckézteti Eberstein ezredest. Lúdas Matyi módjára álcázza magát Eke Máté: hol fürdőmesternek a Tenkes hegy lábánál feltörő gyógyforrásnál, hol kereskedőnek öltözve szerzi vissza a jogtalanul elhurcolt teheneket a siklósi vár alól, hol pedig vándordiákként hallgatja ki a titkokat, és akadályozza meg a puskaporos hordók várba szállítását.

Legmerészebb tette, mikor a várba is belopózik, hogy ellopja a tábornok szobájából a haditervet. Csellel sikerül elfogni őt, és börtönbe zárják. Veronika, a kedvese viszi meg a hírt a kurucoknak. Hogyan menekül meg végül? Ez maradjon titok a film végéig!

Az Örsi Ferenc forgatókönyvéből készült filmet Fejér Tamás rendezte, a főbb szerepekben Zenthe Ferencet, Szabó Gyulát és Ungvári Lászlót láthatjuk. Tízéves kortól ajánlom a tévésorozatot.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.08.16