7
Frank Schwieger: Caesar és bandája - Római történetek újratöltve
Pusztainé Perczel Petronella ajánlata

frank-schwieger-caesar-es-bandaja

Az ókori történelem még sosem volt olyan vicces és érdekes, mint Frank Schwieger könyveiben, aki a görög mitológia után most a legizgalmasabb római történeteket mesélte el „újratöltve”. A Caesar és bandája című kötetet olvasva úgy fognak ráragadni a gyerekekre az alapvető tudnivalók az ókorról, hogy még élvezni is fogják, és közben az egésznek garantáltan nem lesz tanulásszaga. Az ókori Róma legendái és figurái persze egyébként is fordulatos történeteket szolgáltatnak. Az író kiemelte a legfontosabb történeteket a száraz, történelemkönyvi környezetből, és megmutatta, milyen regényesek is tudnak lenni, ha azoknak az embereknek a szemszögéből mesélik el őket, akikkel mindez megtörtént.

Az előszó Caesar nevében íródik, aki az alvilágból szólítja meg olvasóit. Sajnálja, hogy az emberek elfelejtették őt és az ókori Rómát, ezért megparancsolja pár rómainak, hogy írják le a történeteiket. A könyvben összesen 14 sztorit olvashatunk, a városalapító Romulustól egészen a nagy gladiátor, Priscus életéig bezárólag. Az időrendi sorrendben felfűzött történetek így i. e. 753-tól egészen i. sz. 80-ig felölelik az ókori Róma legfontosabb eseményeit, és közben kitérnek arra is, hogyan éltek, milyen játékokkal játszottak, hogyan szórakoztak, milyen háziállatokat szerettek, mit ettek az emberek, vagy éppen ki uralkodott és milyen államforma volt. Nemcsak olyan történelmi személyek szólalnak meg, akik birodalmakat irányítottak vagy csatákat nyertek, hanem a társadalom minden szintjéről érkezik egy-egy jó sztori. Mesél magáról például Licinia, az erkölcsös Vesta-szűz, Polydus, a fogathajtó bajnok vagy Thalia, a fiatal rabszolga is.

A szövegek a tízévesek számára is jól érthetők. Talán a legjobb, ha akkor olvassák a gyerekek, amikor az ókorról tanulnak az iskolában. Az író stílusa laza, könnyed, szlenges. A nehezebb fogalmakat is szinte észrevétlenül magyarázta meg a történetek közben: az imperátor például ebben a könyvben csúcsgóré, a retorika pedig az, amikor az ember órákig süketel, mint a politikusok. A legtöbb történetből nem marad el a humor sem, így hamar kiderül, hogy a történelem sokkal szórakoztatóbb is lehet, mint amilyennek az iskolában tűnik. A könyv végén játékszabály, recept és egy rajzolt térkép is található Rómáról és a fontosabb történelmi helyszínekről. A kvízzel pedig tesztelheti magát az olvasó, mit tudott meg Caesar és bandája életéről.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.08.13