87
Noah Hawley: Zuhanás előtt
Lőrincz Szimonetta ajánlata

noah-hawley-zuhanas-elott

Egy ködös nyár végi éjjelen a Martha’s Vineyard-szigetről útnak indul egy magánrepülő New York felé. Alig tizenhat perccel a felszállás után tizenegy utasával a tengerbe zuhan. Ketten élik túl a katasztrófát: egy négyéves kisfiú és egy negyvenes férfi. A férfi, Scott Burroughs egy nincstelen, lecsúszott festőművész, aki pusztán véletlenül került fel a gépre. A kis David pedig egy dúsgazdag médiamogul kisfia és immár egyetlen örököse. A sérült vállú Scott, dacolva a viharos óceánnal és a hideggel, csodával határos módon partra úszik a gyerekkel. A férfit hősként ünnepli a média, azonban – ahogy a nyomozás halad előre – felvetődik a kérdés: Vajon véletlenül zuhant-e le a gép? Baleset történt? Vagy a befolyásos emberek merénylet áldozatául estek?

Nemrégiben egy interjúban Noah Hawley így nyilatkozott a könyv keletkezéséről: „Valaki tesz valamit – és azonnal hős lesz belőle. Kérdés, hogy azzá teszünk valakit, vagy valóban hőssé válik – magától. A Zuhanás előtt című könyvben van egy ártatlan kisfiú, aki a gép lezuhanásával és családja elveszítésével hatalmas vagyont örököl, és van egy szegény festő, aki megmenti a kisfiút. Amit a festő tesz, hőstett. De vajon érdek nélkül teszi-e? Vajon miért pont ő az, aki túléli a szerencsétlenséget, és miért pont ezt a kisfiút menti meg? Milyen kapcsolata volt a többi emberrel a gépen? Nagyon gyorsan történnek az események a regényben, de a mai világban is nagyon gyorsan történik minden… Azt akartam, hogy mindenki lássa, milyen hatással van az emberek életére a pénz. A gazdagok, akik utazgatnak, penthouse lakásokban élnek, saját liftes irodájuk és magángépük van, ugyanúgy emberek, és ha baj éri őket, ha összeomlik a világuk, ugyanúgy reagálnak, mint bárki más.

A történet sajátos szerkezetű, a végkifejlettel kezdődik a regény. Ezután két szálon fut a cselekmény: egyrészt megismerjük az áldozatok tragédia előtti életét, másrészt követjük Gus Franklin vizsgálódását, aki a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet nyomozójaként próbál fényt deríteni az igazságra. Az igazságra, amit mindenki tudni akar. Tudni akarja Scott, hogy végre felülkerekedjen a tragédián, és tisztázza magát az összes gyanú alól. Tudni akarják a kisfiú rokonai, akiknek egy gyermek felnevelése és hatalmas vagyon szakadt a nyakukba. Tudni akarják a szenzációéhes média képviselői és a nyomozóhatóságok.

Noah Hawley író, forgatókönyvíró, producer, világhírnevét többek közt a Golden Globe- és Emmy-díjas Fargo című televíziós sorozattal alapozta meg. Három évadon keresztül volt a Dr. Csont-sorozat írója és producere. Több sikeres regény után írta meg a Zuhanás előtt című könyvet, amely hónapokon át szerepelt a The New York Times sikerlistáján. Ajánlom mindazok számára ezt a krimit, thrillert és drámát ötvöző könyvet, akik kedvelik a lassabb ritmusú, elgondolkodtató regényeket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.07.30