24
Nagy Boldizsár: Bős-Nagymaros - Nemzetközi jog, politika, környezetvédelem
Borbély Tamás ajánlata

nagy-boldizsar-bos-nagymaros-nemzetkozi-jog-politika-kornyezetvedelem

Hiánypótló kötet látott napvilágot 2024-ben a Gondolat Kiadó gondozásában. Nagy Boldizsár jogász, aki 1988-ban nemzetközi jogi szakértőként került a „Bős-Nagymaros ügy” közelébe, majd 1990-től 2010-ig a mindenkori kormány Bős-Nagymaros kérdésével foglalkozó nemzetközi jogi tanácsadója volt. Másokkal együtt ő képviselte Magyarországot a vízlépcsőnek a hágai Nemzetközi Bíróság előtt folyó perében 1993 és 1997 között, ezt követően pedig 2010-ig részt vett az ítélet végrehajtásáról szóló kétoldalú tárgyalásokban.

Nagy Boldizsár munkája márpedig azért hiánypótló, mert korábban nem jelent meg olyan könyv, mely a fogalommá vált „Bős-Nagymaros” politikai, jogi és környezetvédelmi elemeit és vonatkozásait egyaránt megvilágította volna, a kezdetektől egészen 2010-ig. A kötetben napjainkban írt bevezető és befejező fejezetek mellett korábbi tanulmányok, elemzések és értékelések olvashatók.

Nagy Boldizsár munkájának helyismereti vonatkozásait nem szükséges bemutatni. „Bős-Nagymaros” története szorosan összekapcsolódik a Szigetközzel, az 1990-es években drámai következményei voltak ugyanis itt a megvalósult szlovákiai beruházásnak. Ennek helyrehozása éveket vett igénybe. A kötet számos fotóval és térképpel járul hozzá a helyzet megvilágításához és megértéséhez.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.07.16