9
Világzene: Ghymes - 30 fényév
Szabó Szilvia ajánlata

ghymes-30-fenyev

A Magyar Örökség-díjas, felvidéki Ghymes együttes háta mögött immár négy évtized és tizennyolc album áll – 40 éve játsszák sajátos, különleges, egyedi hangzású, magyar és egyben európai zenéjüket. A zenekart a két Szarka testvér alkotja, meghívott művészekkel dolgoznak együtt. Szarka Tamás sajátos látásvilágú, sokszor szimbolikus költészetet képvisel (merthogy itt költemények vannak, nem csak egyszerű dalszövegek) és ugyancsak egyedi énekstílust. De ugyanez elmondható a bátyjáról, Szarka Gyuláról is, aki dalaiban, kompozícióiban sokszor a népiességet még erősebben megtartja. 2011-ben megosztott Kossuth-díjjal tüntették ki őket. A Ghymes ma már az egyetemes kortárs kultúra meghatározó része, értéket teremt és értéket közvetít.

2012-ben 30 fényév címmel új stúdióalbummal jelentkeztek. „A Fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra” – mondta Szarka Tamás. A lemez nem összegez, tíz új, különálló zeneszám hallható rajta. Az első szerzemény, a Sirálylány meglepetés a javából. A Ghymes pályafutásának talán legpopulárisabb dala, duett Tar Renátával, a Komáromi Jókai Színház művészével. Megcsalásról szól, rosszkor csörög a telefon, amikor a harmadik személy is képben van. Magyar nemzeti ünnepekre készült két zeneszám is helyet kapott a lemezen: a Babám címűt az 1848–49-es, a lassú, szívszorító, a szabadság mindenek felettiségét hirdető Akkor is ’56 címűt az 1956-os forradalom és szabadságharc ihlette. Akárcsak az előző stúdióalbumokon, szerzőként ezen is Tamás viszi a prímet, kilenc szerzeménynek írta a szövegét, hétnek komponálta a zenéjét. Gyula pedig Nagy László Csillagrugó éjszakában című csodaszép verséhez írt mind hangzásában, mind előadásában megejtő és magával ragadó zenét, valamint Arany János művéből általa írt Toldi című zenés költeményből átmentett Cseh vitéz dala és a Gúnydal címűhöz szerzett muzsikát. Az ő zeneszámai népzeneibb ihletésűek. A középkori hangulatú, kórussal megerősített, magyar és cseh keveréknyelven előadott Cseh vitéz dala az egykori csehszlovákiai magyarokhoz szól. A CD a leghosszabb, közel hétperces, hegedűs instrumentális résszel fűszerezett Vadak útján című szerzeménnyel zárul. Az egyedi hangzású, érzelemgazdag zenéhez ezúttal is színvonalas szövegek, sőt költemények íródtak.

A lemezen található valamennyi szerzemény egy-egy gyöngyszem, érzelemgazdagság és minőség – ezek jellemzik. Minden, igényes zenét kedvelőnek ajánlott anyag.

Tracklist:
01. Sirálylány
02. Akkor is ’56
03. Cseh vitéz dala
04. Még
05. Riport
06. Az volt a szép
07. Gúnydal
08. Babám
09. Csillagrugó éjszakában
10. Vadak útján


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.07.12