9
Találd ki, ki jön vacsorára?
Bári Edit ajánlata

talald-ki-ki-jon-vacsorara

Napjaink közéletének ismét részét képezi a kisebbségi kérdés, az idegengyűlölet. Az empátia, megértés és elfogadás olyan emberi tulajdonság, amelyet adott helyzetben nagyon szívesen hangoztat az ember. Ezt teszik a Találd ki, ki jön vacsorára? című filmben is A tipikus amerikainak számító házaspárnak elviekben például semmi kifogásuk nincs a színes bőrűek ellen.

Joey Drayton és John Prentice már évek óta szerelmesek egymásba, és Joey elérkezettnek látja az időt, hogy szülei és vőlegénye megismerkedjenek egymással, ezért titokban meghívja szerelmét egy közös vacsorára a szüleivel. A szülőknek pedig elég csak annyit tudni a vendégről, hogy a kiléte „meglepetés”. Hőseinknek azonban szembesülniük kell azzal, hogy lányuk vőlegénye színes bőrű. A tény, hogy a fiú orvos, és valószínűleg megfelelően fog gondoskodni lányukról, ebben az esetben elhanyagolható tényező. Az ellenérzéseket a fiú szülei is osztják, ők sem nézik jó szemmel a fiatalok házasságát.

A szerelem azonban kitartó. A máig érvényes mondanivalót hordozó film izgalmas látlelet a hétköznapi rasszizmus veszélyes következményeiről. Vajon a szülők eljutnak-e az elfogadás, megértés pontjára, miután a vegyes házasság összes hátrányát végiggondolják aggódva szeretett lányuk jövőjéért? A választ meglelhetjük Stanley Kramer tüneményes filmjében, amelyben olyan színészóriások kaptak helyet, mint Katherine Hepburn, Spencer Tracy, illetőleg a vőlegényt alakító Sidney Poitier. Az Oscar-díjas film kedves, vidám hangulatú, igazán élvezete, a mély és elgondolkodtató téma ellenére igazi kikapcsolódást ígér.

Díjak:
BAFTA-díj (1969) – Legjobb női alakítás: Katharine Hepburn
BAFTA-díj (1969) – Legjobb férfi alakítás: Spencer Tracy
David di Donatello Díj (1968) – Legjobb idegennyelvű film: Stanley Kramer
Oscar-díj (1968) – Legjobb női főszereplő: Katharine Hepburn
Oscar-díj (1968) – Legjobb eredeti forgatókönyv: William Rose


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.07.12