22
Roderick Cave - Sara Ayad: A könyv története
Galambos Krisztina ajánlata

sara-ayad-roderick-cave-a-konyv-tortenete

Nem kis vállalkozás összefoglalni a könyv világtörténetét, számos kiadvány született már ebben a témában. Különböző módon láttak neki a feladatnak, de többnyire időrendben mutatták be a legszembetűnőbb jellegzetességeket. Miben nyújt újdonságot az olvasóknak a két szerző, Roderick Cave és Sara Ayad? A könyv 100 könyvtörténeti emléket mutat be a barlangfestményektől az e-könyvekig, vagyis a napjainkig tartó időszakig. A válogatásban nem a száz legjobb, legkorábbi vagy leghíresebb könyv szerepel, az összeállítás vezérelve az volt, hogy a teljes könyvtörténet egységes szemléletét tárják elénk, így minden világrész képviselteti magát.

A szövegek tömörek, a lényeges kérdésekre koncentrálnak. A 11 fejezetben nemcsak tudományos könyvek, hanem népszerű olvasmányok is megtalálhatók, ugyanakkor a szerzők igyekeztek mellőzni néhány jól ismert művet, amelyek már nem igényelnek további népszerűsítést. Helyettük olyanokat választottak, amelyek a maguk korában ugyanolyan jelentősek vagy nagy hatásúak voltak. Izgalmas, jól sikerült részek az adathordozók változásait bemutató oldalak. Csaknem minden civilizáció kifejlesztette az emlékezet tárolására szolgáló eszközrendszerét, melyek többnyire valamilyen felületre rögzített jelekből álltak. Egyetlen példát emelnék ki a sok közül, az inkák csomóírását, a kiput, melyet 4000 éven át használtak, egészen a spanyol hódítás korai szakaszáig, vagyis kb. az 1530-as évekig. Amikor az inka tisztségviselőktől elvették értéktárgyaikat, a spanyol hódítók értetlenül, ugyanakkor elbűvölve figyelték, ahogy az őslakosok a kipu csomóinak kioldásával és másféle újrakötésével feljegyezték, hogy mit hurcoltak el tőlük, hasonlóan, mint amikor ma egy Excel-táblázatban megváltoztatjuk az adatokat.

Az utolsó, rendkívül gondolatébresztő fejezetben jutunk el korunkhoz, mely a digitalizálást és a könyv jövőjének kérdéseit feszegeti. Az e-könyvek népszerűsége növekszik, a szerzők véleménye szerint azonban a könyv jövőbeli formája nem tisztán digitális lesz. Olyan korban élünk, amikor egyre több nyomtatott könyvet adnak ki, és talán sosem volt ennyire egyszerű – akár magánkiadásban – megjelentetni a könyveket. Bizonyos, hogy a könyvkiadásban lesznek újabb fejlemények, amelyek mások, mint az e-könyv, a hagyományos könyv azonban még hosszú ideig velünk marad.

A kötet szép kiállítású, rendkívül olvasmányos. Fontos, hogy olvassuk és megismerjük a könyvek világának több ezer éves történetét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.06.25