58
''...becsületesen felelni kell'' - Beszélgetések, interjúk Korzenszky Richárd bencés szerzetessel
Légrádi Szilvia ajánlata

becsuletesen-felelni-kell

Korzenszky Richárd (polgári nevén Korzenszky Miklós) bencés szerzetes, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója. 1941-ben született Csornán Korzenszky László és Vass Erzsébet gyermekeként. Gyerekkorát Kapuváron töltötte, általános iskolába is itt járt. Középiskolai tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte, 1959-ben lépett be a bencés szerzetesi közösségbe. Teológiát végzett, majd 1964-ben szentelték pappá. Ezt követően egyetemi tanulmányokat folytatott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, ahol magyar–orosz szakos tanári diplomát szerzett.

Tanított Győrben, Pannonhalmán, főapáti titkár is volt, majd gimnáziumi igazgató, rövid ideig pannonhalmi perjel. Ezt követően a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban vállalt feladatot miniszteri biztosként a rendszerváltozás első éveiben. 1991-től a Katolikus Iskolák Főhatóságának ügyvezető elnöke volt, 1996-tól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iskolabizottságának elnökhelyettese. Oktatás- és iskolapolitikusként meghatározó szerepe volt a katolikus iskolarendszer újraindulásában.

1994-ben került Tihanyba, ahol házfőnökként, majd perjelként felújíttatta, valamint vallási, kulturális és közéleti központtá tette a Tihanyi Bencés Apátságot. Bár lemondott szerzetesi elöljáróságáról, emeritus perjelként továbbra is a tihanyi közösséget erősíti életével, imádságával és munkájával. Számos előadást tart szerte az egész országban, több könyv és számtalan cikk szerzője. 2018-ban megjelent, „...becsületesen felelni kell” című kötetében összegyűjtötte a vele készített interjúkat, így a könyv tulajdonképpen egy beszélgetés-gyűjtemény lett. A kötetben fellelhetők adásba nem került, írásban meg nem jelent beszélgetés-felvételek is. Korzenszky Richárd mesél a gyerekkoráról, diákéveiről, tanulmányairól. Megtudhatjuk, hogy kezdetben nagyapja és édesapja hivatását akarta folytatni állatorvosként, majd megfogalmazódott benne a filmes pálya is, operatőr vagy rendező szeretett volna lenni. Érettségi előtt döntött úgy, hogy Pannonhalmán marad, és tudatosan vállalja a szerzetesi életformát. Richárd atya szenvedélyes fotográfus, 2014-ben fotókiállítása is nyílt Amikor felkel a Nap címmel. A személyes élmények mellett számos politikai, gazdasági kérdésről is olvashatunk a kötetben, külpolitikáról, a határon túli magyarság életéről és természetesen a vallásról, az egyházi oktatásról, a szerzetesi közösségről és életről.

A szerző így nyilatkozik kiadványáról: „Miután 77. életévemben átadtam a tihanyi szerzetesi közösség vezetésének felelősségét, elérkezettnek látom az időt, hogy ezzel az interjú-kötettel mintegy összefoglaljam a legutóbbi években a kérdésekre adott válaszaimat, abban a tudatban, hogy semmi rendkívülit nem tettem, csupán kötelességemet próbáltam teljesíteni ott, ahová az Úr állított engem.” A könyv a Tihanyi Bencés Apátság gondozásában jelent meg, sajtó alá rendezte dr. Présingné Baracskai Erika és Tátrai Zoltán.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.06.18