177
EURO 2024
Ajánló gyűjteményünkből

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja. Nem véletlenül rendkívül mély a társadalmi beágyazottsága is. Az eseményre való ráhangolódásként 3 címlistát állítottunk össze könyvtári állományunkból.

A foci modern kori története mintegy másfél évszázadra nyúlik vissza. Az európai futball legfontosabb eseménye a négyévente lebonyolított labdarúgó Európa-bajnokság, amit idén június 14. és július 14. között rendeznek meg Németországban az UEFA szervezésében (Euro 2024) immár 17. alkalommal. A résztvevő 24 csapat összesen 51 mérkőzést játszik majd 10 helyszínen. A torna címvédője Olaszország. A bajnokság történetében az eddigi két legsikeresebb csapat Németország és Spanyolország – 3-3 győzelemmel. A résztvevők között összesen 371 millió eurót osztanak majd szét. 

Könyvajánlóink közül első egy sokszínű focitörténeti válogatás, a második a labdarúgás szépirodalmi megjelenítését mutatja be, a harmadik lista pedig a foci és a politika összefonódó kapcsolatát tárja fel. Kellemes nézni- és olvasnivalót kívánunk minden érdeklődőnek!
Magyarország az első mérkőzését június 15-én 15 órakor játssza majd Svájc válogatottja ellen Kölnben. Az idei labdarúgó EB nagyszabású eseményéhez tálaljuk kedvcsinálóként a focihoz ezer szállal kötődő, a labdarúgás irodalmi nyelvét is megújító Esterházy Péter egyik sajátos stílusú klasszikus mondatpárját:

„A dolog lényege az, hogy a foci valóságos dolog. Foci közben biztosan vagyunk”.

I. A foci történetéből

 

II. Foci és szépirodalom

 

III. Foci és politika

 

2024.06.06