43
Catherine Doyle: Viharok őrzője
Szabó Szilvia ajánlata

catherine-doyle-viharok-orzoje

Catherine Doyle első könyve, a Viharok őrzője 2018-ban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját. Fionn Boyle egy átlagos kiskamasz, nem rejteget különleges képességeket magában, nem kiemelkedően okos, és nem is tartja magát túl bátornak. Sok nehézséggel és félelemmel küzd, ezért nehezen talál barátokat. Azaz Fionn hétköznapi, de ennek ellenére nagy dolgok rejlenek benne: jószívű, szeretetteljes, megbocsájtó, és bár nem tud róla, de a szíve mélyén nagyon bátor is.

A regény kezdetén Fionn nővérével a titokzatos Arranmore távoli szigetére érkezik, nagyapjukhoz. Bár a kényszer szülte vakáció nagypapánál sok jót nem ígér, végül a sarkaiból fordul ki a srác addig ismert világa. A Dublintól egy rövid utazásnyira fekvő szigetet egy ősi varázslat szülte. Dagda, a hatalmas varázsló és a Viharok Őrzője védi, hogy a titkos barlangban eltemetett Morrigan gonoszsága ne hozzon pusztulást és fájdalmat a világba. Eleinte Fionn alig akarja elhinni, hogy ilyesmi létezhet, hiszen pár napja még a zajos Dublin volt a valóság. Még soha nem járt itt, nagyapját, a fura, titokzatos öregembert se ismerte azelőtt. A történet során azonban törődéssel veszi körül az idős bácsit. Szereti és felnéz rá, hogy  szorgalmas munkával, varázslattal töltötte meg az életét.

A fiú hiába tudja, hogy vén tengeri matrózok leszármazottja – retteg a víztől. Nem érdeklik a kalandok, a hajótörések, sem a fáradhatatlan szél, ami időről időre végigsöpör a szigeten. De egy régi varázslat felbolydul a sziget rétegei alatt. Hatalmas vihar közeledik a tenger és az idők mélyéről, ugyanaz a vihar, ami tizenkét évvel ezelőtt elragadta Fionn apját is. A titkok a felszínre törnek, és a fiút közelebb hozzák édesapja elvesztésének rejtélyéhez. Családja védelmében Fionn-nak fel kell vállalnia a sorsát, és szembeszállnia legnagyobb félelmével. Az emlékek, a magány és megnemértettség háromszögében találja magát, amiből a varázslat segít neki megtalálni a kiutat, és felkészíti a rá váró jövőre.

A regény egy varázslatos utazás a misztikum, a mitológia világába, másrészről egy csodálatos, megható fejlődéstörténet is egy fiúról, aki megtanulja kezelni a gyászát, értékelni a családi kötelék fontosságát, és hinni önmagában. A Viharok őrzője egy összetett, misztikus kalandregény, 9-12 éves kor között ajánljuk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.06.04