49
Filmzene: Nick Cave and Warren Ellis - White Lunar
Galambos Krisztina ajánlata

nick-cave-and-warren-ellis-white-lunar

A White Lunar, Nick Cave és Warren Ellis újabb közös, ezúttal dupla albuma a két szerző által korábban írt filmzenékből nyújt bő válogatást. A két alkotó egyébként is szoros kapcsolatban áll: az eredetileg a Dirty Three trióban hegedűn játszó Ellis tagja a Bad Seeds-nek és a Grinderman projektnek is.

Az első CD a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, Az ajánlat és Az út című mozik zenéit tartalmazza; az első két filmhez azonban már korábban jelent meg különálló filmzenealbum, így ezek az anyagok nem jelentenek újdonságot. A második lemezt egyéb filmekhez írt, kísérletezőbb jellegű darabok töltik meg. Az albumon döntően instrumentális darabok szerepelnek, melyek hangvétele főleg Cave The Boatman’s Call és No More Shall We Part című sorlemezeihez áll közel, tehát lassú, melankolikus hangvételű, de egyben fenyegető, apokaliptikus zenei világot képviselnek. Teszik mindezt végig rendkívül egységes módon, az egyes számok szinte észrevehetetlenül folynak át egymásba. Két darabot érdemes kiemelni a második CD-ről, amelyek némileg kilógnak a sorból: a Rom című tétel mintha egy Popol Vuh szerzemény lenne, amely kimaradt egy Werner Herzog-filmből; a Magma pedig alig észlelhető változásokkal ismételgeti ugyanazt az elektronikus dallamot több mint három percen át. A tételek többsége zongorára épül, de Ellis révén a hegedű is fontos szerepet kap.

A színvonal (az egyneműségnek köszönhetően is) végig igen magas, de közel két órát egyszerre befogadni ebből a zenéből igen megterhelő feladat. Érdemes az albumot részletekben hallgatni, egy-egy darabra többször is visszatérve.

Tracklist:
DISC 1:
01. Song For Jesse
02. Moving On
03. What Must Be Done
04. Song For Bob
05. Happy Land
06. The Proposition #1
07. Road To Banyon
08. The Rider #2
09. Martha's Dream
10. Gun Thing
11. The Rider Song
12. The Road
13. The Mother
14. The Father
15. The Beach
16. The Journey
17. The Boy

DISC 2:

01. Srey Leak
02. Me Nea
03. Rom
04. Halo
05. Zanstra
06. Black Silk (Suture)
07. Brain Retractor
08. Dandy Brain Cannula
09. Rat's Tooth Forcepts
10. Kerrison's Punch
11. Micro Sucker
12. Window
13. Daedalus
14. Magma
15. Cheata
16. Sorya Market

 

Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.31