57
Lady Macbeth
Juhászné Lukács Mária ajánlata

lady-macbeth

A Lady Macbeth nem szokásos kosztümös brit románc. Sokkal inkább szól a gyűlöletről, mint a szerelemről.

Az elsőfilmes William Oldroyd debütáló darabja Nyikolaj Leszkov 1865-ös kisregényére, a Kisvárosi Lady Macbeth-re támaszkodik. A rendező kiszakítja főhősét a zord orosz tájból, és helyette a nem sokkal barátságosabb esős, acélszürke 19. századi angol vidékre helyezi, ami ugyanúgy tökéletes táptalajt szolgáltat a gyűlölet és kétségbeesés szította indulatok elburjánzásához.

A fiatal és gyönyörű Katherine (Florence Pugh) boldogtalan házasságba kényszerül egy gazdag bányatulajdonos (Christopher Fairbank) rideg és szexuálisan diszfunkcionális fiával (Paul Hilton), majd a férj távollétében szerelmi kalandba keveredik az egyik ház körüli szolgálóval (Cosmo Jarvis). De ahogy Katherine megerősödik, és elkezdi megízlelni a hatalmat, az események is egyre durvább, egyre tragikusabb fordulatot vesznek...

A történet azt mutatja meg, hogyan működik a gyűlölet láncolata, hogyan lesz a keserűségből kegyetlenség, hogyan adják tovább a traumákat a szereplők ebben a szigorúan hierarchikus viszonyban, ahol az alárendeltből mindig áldozat lesz. Florence Pugh újonc színészként elemi erővel formálja meg a kiismerhetetlen és könyörtelen asszonyt, akivel egyszerre tudunk mélységesen együttérezni, és akinek lelketlen húzásaitól mégis kiráz bennünket a hideg.

A teljes életre vágyó fiatal nő, szembekerülve környezetével, gyilkossá válik, majd végzetes szenvedélye a végső pusztulásba vezeti őt. A Lady Macbeth egy gyönyörű, határozott és könyörtelen nő tragikus portréja, aki áldozat és bűnös egyszerre.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.24