93
Gárdonyi Géza: Álmodozó szerelem
Bartha Annamária ajánlata

gardonyi-geza-almodozo-szerelem

A mű több dolog miatt is különleges. Egyrészt ez Gárdonyi Géza első regénye, azonban eddig a Győri Közlönyben lappangott, 32 folytatásban, nem adták ki kötetben. 2023-ban, megírásának 140. évfordulójára jelent meg először önállóan, Gárdonyi Géza dédunokájának, Keller Péternek a kiadásában, ráadásul ebben az évben ünnepeltük az író születésének 160. évfordulóját is. A kutatás tudott ugyan róla, de ifjúkori zsengének, tollpróbálgatásnak ítélték, ezért nem tartották érdemesnek elővenni. Gárdonyi Gézáról tudjuk, hogy bizonyos ifjúkori munkáit nem engedte fiainak újra kiadni. Sőt, néhány esetben levélben kérte vissza megjelent, de általa rossznak ítélt műveit barátoktól, azzal az ígérettel, hogy cserébe elküldi nekik a frissen megjelent munkái valamelyikét. Ezt a művét azonban nem tagadta meg, pusztán csak nem akarta egyben kiadni. A kiadványban a regény mellett megtalálható Balázs Géza, a szöveg gondozója tollából előszó gyanánt Gárdonyi első regénye című tanulmánya, utószóként pedig Cs. Varga István „A koporsóban is ez legyen a szívemen.” Szakralitás Gárdonyi művekben című írása.

A győriek számára azért is fontos lehet a regény, hiszen egy helyi lapban jelent meg Gárdonyi Géza „győri éveiben”. Az író 1885 szeptemberében érkezett Győrbe, és december 31-ig volt a Pereszlényi János szerkesztette Hazánk munkatársa, előtte 4 évig tanítóként dolgozott. 1886. januárjában Pestre ment tanulni és újságírónak, majd 1887 júniusában tért vissza Szávay Gyula hívására, hogy a Győri Hírlap munkatársa legyen évi 1300 forintos fizetés reményében. Ez hatalmas összegnek számított, hiszen például Devecserben tanítóként évi 300 forintot keresett. Szávay nem is tudta kifizetni ezt a mesés fizetést, ezért átadta neki a Garaboncziás Diákot.

Gárdonyi újságíróként minden győri újsággal kapcsolatban állt. A Győri Közlönynek, ahol az Álmodozó szerelem megjelent, nem volt munkatársa, sőt nem is volt jelen, mikor a regény folytatásokban megjelent a folyóiratban. 1886. január 3. és június 3. között adták közre 32 közlésben, nem fejezetenként. Az írás 46 fejezetre tagolódik, de az izgalom fenntartása érdekében a fejezetek olykor a hasáb végén „félbevágva” szakadnak meg, majd folytatódnak (emiatt olykor a címet és a számozást el is vétik a szedők). Fontos azonban tudni, hogy a regény nem 1886-ban született, hanem három évvel korábban, 1883-ban. A kézirat tanúsága szerint Devecserben, 1883. április 20-án kezdte el írni a regényt, és augusztus 29-én fejezte be, vagyis mindösszesen 20 évesen. A regény főhősei is körülbelül ennyi idősek, de nem szeretnénk erről többet elárulni, az Olvasóra bízzuk, hogy ítélje meg, milyennek találja Gárdonyi Géza első regényét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.21