92
Malina János: L'isola incantata, avagy Joseph Haydn és az eszterházi operajátszás 1768-1790
Borbély Tamás ajánlata

malina-janos-lisola-incantata

2023-ban jelent meg Malina János zenetörténész munkája, mely Eszterháza (a mai Fertőd) 18. századi kultúrtörténeti jelentőségéről ad számot. A század második felében ugyanis két fontos személy, Joseph Haydn és Esterházy „Fényes” Miklós jóvoltából a kis nyugat-dunántúli település a kontinens egyik kulturális gócpontjává vált.

A kötet bemutatja, hogy Joseph Haydn másodkarmesterként, majd zeneigazgatóként, hangszerjátékosként és szinte minden műfajban alkotó zeneszerzőként jó negyedszázadon keresztül volt szoros kapcsolatban ezzel az elvarázsolt szigettel (isola incantata), míg Esterházy „Fényes” Miklós herceg mecénásként, a település felvirágoztatójaként támogatta és inspirálta a helyi zenei életet. Az operajátszás szempontjából a szerző egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a több száz férőhelyes eszterházi operaház az európai nagyvárosok – Pozsony, Bécs, Párizs – műsorrendjéhez mérhető programmal és előadókkal dicsekedhetett”.

A tudományos igényű kötet olvasmányosan kalauzol el a 18. század második felének kivételesen gazdag eszterházi zenei életének mindennapjaiba. Bemutatja a hátteret, a település művészeti életét, valamint részletesen tárgyalja az operajátszást az Esterházy-birtokon. A munka utolsó fejezetében táblázatok és adatok (többek között a fellépő énekesekről, illetve az operabemutatókról), valamint névmutató segítik a tájékozódást.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.14