55
Somos Zsuzsanna: Skóciai Szent Margit az Árpád-házi királylány, felmenői és leszármazottai
Fodor Éva ajánlata

somos-zsuzsanna-skociai-szent-margit

Gyerekkoromban nagyapám könyvtárából megkaptam, és többször el is olvastam Dénes Gizella A hegyek hercegnője című könyvét. A történet az 1040-es években játszódik, a Mecsekben megbújó Réka várában, Mecseknádasdhoz közel. Egy kislányról szól, ki apja halála után kerül az ott száműzetésben élő angol hercegi családhoz, és egyik gyermekükkel nő fel. Azt a kislányt Margitnak hívják, aki később skót királyné lesz, Malcolm király felesége.

Nagyon sokat kutattam utána, hogy vajon van-e valóságalapja a regénynek, de sok mindent nem találtam. A Magyar Katolikus Lexikon tesz róla említést, hogy 1046 körül született Mecseknádasdon, apja a száműzetésben elő angol Etheling herceg, anyja Ágota, Szent István lánya. De ennél a bejegyzésnél már kérdőjel szerepel. Az angol nyelvű Britannica lexikonban a magyarországi születést megemlítik, de ezt ott már (szintén) kérdőjellel. Etheling hercegnek és testvérének a hazájába betörő dánok miatt kellett elhagyniuk Angliát. Először Dániába, Svédországba, majd a kijevi udvarba került a trónörökös. Abba a kijevi fejedelmi udvarba, ahol szintén száműzetésben élt későbbi I. András királyunk. Állítólag vele érkezett hazánkba az angol száműzött herceg.

2019-ben megjelent Somos Zsuzsanna Skóciai Szent Margit az Árpád-házi királylány, felmenői és leszármazottai című könyv. Vajon fény derül Szent Margit származására? A könyv rövid, tömör fejezetekből áll. Először is olvashatunk a korabeli angol történelmi háttérről, hogy a trónörökös hercegnek miért kellett elmenekülni, egy rövid fejtegetést a magyar szálakról. A szerző idéz Neil Oliver neves történész Skócia történelme című könyvéből, Ágotát Szent István unokájaként említi. De igazából Szent Margit skóciai jótettei állnak a központban. Iskolákat nyitott, templomokat építtetett, apátságot alapított. Egész életében jótékonykodott, Skócia fejlődésén munkálkodott. Külön fejezet foglakozik leszármazottaival és emlékezetével.

A korabeli történetírások sok mindent feljegyeztek Szent Margitról, de csak a skót királlyal kötött házassága utáni időkről. A korai éveket homály fedi. Ez a könyv figyelemfelkeltő, további kutatásra ösztönöző. Ki-ki maga döntse el, hogy hitelt ad-e az olvasottaknak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.14