71
Jazz: Tony Lakatos - Move It
Lőrincz Szimonetta ajánlata

tony-lakatos-move-it

Az Európában és Amerikában egyaránt lemezeket készítő tenorszaxofonos, Tony Lakatos Move It című, stílusteremtő CD-jének anyaga a friss, dinamikus, igényes hangzások kedvelőinek mindenképp ajánlott. A lemezen megszólaló egyedi dzsesszmuzsika – amelynek hallatán szinte táncra perdülünk – leginkább az ötvenes évek hagyományos dzsessziskolájának, a hetvenes évek funky-jának, valamint a mai rapnek az ötvözeteként jellemezhető. A zenész time musicnak nevezi ezt az általa képviselt stílust, utalva ezzel a zenei korszakokon átívelő időutazásra.

Több mint egy évig tartott, amíg Tony Lakatos kialakította ezt az új hangzásvilágot Roberto Di Gioiá-val, a zenész-komponista-programozóval. Nem a megszokott hangszereket használták, és különleges hangeffektusok sorát próbálgatták, tesztelték, fejlesztették. Az albumon – Di Gioián kívül – több neves muzsikus is játszik: Peter O'Mara és Martin Scales gitárosok, Ernst Stroes ütőhangszeres, valamint a rapper Tom Nicholas Jr.

A Move It már 2001 júniusában megjelent Japánban, hatalmas sikerrel. A magyar származású Tony Lakatos, akit szerte a világon úgy ismernek, mint az egyik legvirtuózabb és legkiválóbb tenorszaxofonost, lenyűgöző, új hangzású lemezével ismét bizonyította, hogy a legjobbak között kell számon tartani. A zenész 1958-ban született Budapesten, 1982 óta Németországban él, 1993-ban a Frankfurti Rádió Big Band-jének szólistája lett. A világ szinte minden jelentős jazz fesztiválján fellépett már. Sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában: több mint 150 lemezen és CD-n hallható játéka, emellett sok pop-rock lemezen is dolgozott szólistaként. Televíziós és rádiós felvételei szinte megszámlálhatatlanok.

A lemez anyaga, e nagyszerű, könnyed jazz könnyen befogadható, így a korong bő 50 perc gondfelejtő kikapcsolódást és felfrissülést nyújt mindazoknak is, akik más műfajokat jobban kedvelnek.

Tracklist:
01. Walkabout
02. Pop Bag
03. Bernies Tune
04. Sunday 9 p.m.
05. Paralysator
06. Herbie
07. M+M
08. On The Gypsy Way
09. The Day After
10. Chocolate City


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.03