73
Almási Tibor: Évről évre – Győr képzőművészeti élete, 1919-1932 (II. kötet)
Bedő Mónika ajánlata

almasi-tibor-evrol-evre

Almási Tibor: Győr képzőművészeti élete, 1919-1932 című munkája a második kötete az eredetileg háromkötetesre tervezett Évről évre... című sorozatnak. A hiánypótló könyv a modern kori Győr képzőművészetét mutatja be.

A modern magyar művészet történetének egyik legizgalmasabb és ugyanakkor eseményekben és változásokban leggazdagabb fejezete a XIX. század utolsó évtizedében, a nagybányai művésztelep megalakításával vette kezdetét, és tartott a XX. század második évtizedének derekáig” - olvashatjuk a szerzőtől a kötet előhangjában. Ebben a nehéz időszakban az alkotók, művészek számára kézenfekvő megoldásnak tűnt az érdekvédelem alapján történő önszervezkedés, amely a nagyobb városokban próbált túlélési lehetőségeket biztosítani tagjainak. Az első világháborút követő években a fővárosban és vidéken is sorra alakultak a művészegyesületek, kultúrkörök, társaságok. Győr sem volt ez alól kivétel, 1919-ben megalakították a Győri Képző- és Iparművészeti Társulatot, amely innentől kezdve meghatározó tényezőjévé vált a város szellemi életének.

A modern kori Győr képzőművészetét bemutató kötet a társulat megalakulásával veszi kezdetét, és évről évre mutatja be a város képzőművészeti életének eseményeit, fontosabb történéseit egészen a nagy gazdasági világválság végéig, a harmincas évek elejéig. A kötet 2022-ben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiadásában jelent meg.

Az I. kötetről itt írtunk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.04.30