287
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. - Egyedül
Tolnai Gáborné ajánlata

leiner-laura-a-szent-johanna-gimi-3-egyedul

Már az első két rész elolvasását követően arra a következtésre juthatunk, hogy a fiatal írónő bizony tud valamit: rendkívüli tehetséggel bír nemcsak a tizenéves, de az idősebb korosztály érdeklődésének felkeltése és tartós fenntartása terén is. Nyolcrészesre tervezett sorozatában kedves, életszerű, szerethető karaktereit modern környezetbe helyezve, humoros hangnemben számol be egy gimnáziumi osztály mindennapjairól, mai magyar fiatalok csínytevéseiről, problémáiról, örömeiről, bánatairól. Itt és most rólunk, nekünk ír.

Míg az első két rész cselekményét tekintve talán picit lassúbb folyású, a harmadik és negyedik rész már szinte filmszerűen pörgős, forrongó indulatok, snittszerű fordulatok, hirtelen érzelmi kitörések, váratlan események egész sora jellemzi. Ahogyan a való életben is egy világ választja el a zöldfülű elsős gimnazistát az állandóan ingadozó hangulatú, merész tizenhat éves kamasztól, úgy Leiner Laura is érzékletes képet rajzol a már megváltozott, bizonyos tekintetben érettebb, mindemellett, ha lehet, még szertelenebb, kezelhetetlenebb fiatalokból álló 10. b osztályról. A kis közösség tizedikre teljes mértékben összerázódik, az osztályon belüli kapcsolatok, legyen az erős vonzalom vagy éppen ellenszenv, elmélyülnek. Tanúi lehetünk az igaz barátságokkal járó első, valódi konfliktusoknak, súlyos félreértéseknek, valamint az iskola falain belül és kívül zajló számos kamaszbalhénak.

A harmadik részt, amint azt a címe is előrevetíti, átitatja Reni magánya. Reni alig várja, hogy a nyári szünet után viszontláthassa osztáytársait, és persze főleg Cortezt... A tizedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez... Cortez teljesen félreérti őt...


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.09.20