2864
Sinka István: Fekete bojtár vallomásai
Galambos Krisztina ajánlata

sinka-istvan-fekete-bojtar-vallomasaiSinka István Nagyszalontán született 1897-ben. Apja juhász volt. Kora gyerekkorától dolgozott, évtizedeket töltött bojtár-, pásztor- és napszámossorban. 1934-ben került az irodalmi életbe, a népi írók közé. A pásztorélet nemcsak nyomorult és kiszolgáltatott sorsot jelentett számára, hanem sajnos lélekölő magányt, valamint a felemelkedés, a művelődés lehetetlenségét is.

1944 elején fejezte be a Fekete bojtár vallomásait, amely megdöbbentő erejű önéletrajzi ihletésű balladakötete. Utána még 25 évig élt, majdnem végig politikai tilalom alatt. Az utolsó éveiben kezdték kiadni újból verseit és elbeszéléseit, amikor már az ideg- és izomsorvadás embertelen kínjai gyötörték.

Sinka István személyes meghatalmazása alapján a vallomások eredeti szövegéből a személyhez kötött sérelmek és keserűségek áramlásában általánosító részeket törölték. A személyeseket pedig, egykori barátainak és jóakaróinak, gazdáinak és cselédtársainak, ellenfeleinek és ellenségeinek kell elviselni, mert megnőtt az ő igazsága az időben.

 

Előadja: Koncz Gábor
Teljes játékidő: 3 és fél óra
Formátum: 3 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.11.16