812
Reggae: Gregory Isaacs - Night Nurse
Hatvaniné Ragány Klára ajánlata

gregory-isaacs-night-nurseA reggae rajongóinak talán nem ismeretlen Gregory Isaacs neve, akit a műfaj egyik legnagyobb ikonjaként tartanak számon. Jamaica fővárosában, Kingstonban született 1950-ben, s 17 éves korában adta ki első kislemezét. A lovers rock megteremtőjeként és legnagyobb alakjaként szerelmes dalok százaival ejtette rabul jamaikai lányok és nők szívét.

Gregory Isaacs a hetvenes évek végének, nyolcvanas évek elejének egyik legnagyobb, legsokoldalúbb és legfoglalkoztatottabb reggae előadója volt, de lendületét egészen haláláig megőrizte. 1978-ban jelent meg Cool Ruler című lemeze, utána sokan ezen a néven hívták, illetve ő is magát. Termékenységét jól jellemzi, hogy több mint 500 lemezt adott ki Jamaicában, az Egyesül Királyságban és az Egyesült Államokban. Isaacs olyan reggae és dancehall-ikonokkal zenélt együtt, mint Lee "Scratch" Perry, King Tubby, Sugar Minott, Freddie McGregor, Dennis Brown vagy Errol Holt.

Legnagyobb sikerét a Night Nurse című lemezével érte el, amit nem sokkal Bob Marley halála után rögzített annak Tuff Gong nevű stúdiójában. A korong címadó dalát később a Simply Red és a Sly And Robbie is feldolgozta együtt. Isaacsnek nemcsak a diszkográfiája tekintélyes, hanem magánéleti botrányai is, ugyanis több mint ötvenszer tartóztatták le különböző kihágásokért, egyszer pedig fél évre le is csukták Jamaicában illegális fegyvertartásért. Hírhedt volt még drogfüggőségéről, ami miatt az évek során fogai kihullottak, hangja pedig alaposan megkopott. Ennek ellenére folyamatosan dolgozott, utolsó lemezét 2008-ban adta ki Brand New Me címmel. A zenész-ikon 2010-ben hunyt el londoni otthonában a tüdőrákkal folytatott több mint egyéves küzdelem után, miután utolsó jamaicai turnéjáról nyáron hazatért. Nagyságát igazolja az is, hogy dupla lemezt adtak ki emlékére, amelyen legnagyszerűbb dalainak feldolgozásával emlékeznek rá a régi zenésztársak.

Tracklist:
01. Night Nurse
02. Stranger in Town
03. Objection Overuled
04. Hot Stepper
05. Cool Down the Pace
06. Material Man
07. Not the Way
08. Sad to Know (You're Leaving)
09. Cool Down the Dub (bonus)
10. Night Nurse Dub. 2 (bonus)
11. Cool Down the Pace (bonus)
12. Unhappy Departure Dub (bonus)


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.10.19