1286
Baranyai Lenke: Beled hideg napjai 1944-45
A helyismereti osztály ajánlata

Beleden 2016 szeptemberében Holokauszt emlékművet avattak a zsidó áldozatok emlékére. Az elhurcolt háromszázharminc belediből mindössze negyvennégyen maradtak életben, akik egy kivételével elhagyták az országot

Az emlékműavató ünnepség részeként tartották dr. Baranyai Lenke Beled hideg napjai 1944–1945 című könyvének bemutatóját is, aki művében tényszerűen részletezi az akkori eseményeket. Dr. Baranyai Lenke helytörténet-kutató több éves fáradságos munkával összeállított könyve első oldalán a következő olvasható: A második világháború beledi áldozatainak emlékére, és azokéra, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben.

A könyvből megtudjuk, hogy a boldog békeidőkben a város háromezres lakosságának több mint a tíz százaléka zsidó vallású volt. A gazdagon illusztrált kötet bemutatja a háború előtti városias település utcáit a zsidó kereskedők és iparosok által lakott házakkal, boltokkal. A ritka képeslapok, fotók felidézik a békességben együtt élő három felekezet lakóhelyét és életét. A szerző részleteket közöl az itt élők visszaemlékezéseiből.
A kötet fejezetcímei a későbbiekben a következők: A zsidótörvények árnyékában, A deportáltak sorsa, Az 1942-44. évek történései, A nyilasuralom Beleden, A háború utolsó évei, Élet a front elvonulása után, az újrakezdés, Számvetés. A források levéltári dokumentumok, naplók, emlékiratok, újságcikkek, személyes adatközlők, korábban megjelent tanulmányok voltak. A kötet végén a holokausztban elpusztult belediek és a háborúban meghalt belediek névsorát láthatjuk. Névmutató segíti a tájékozódást. Megjelent Beleden, kiadta Beled Város Önkormányzata 2016-ban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.07.07