2390
Várkonyi Andrea: Három Gábor és a tábor
Máté Zsófia ajánlata

„Három Gábor” igazából csak két fiú: Gábor Viktor és Gábor Gábor – az osztálytársaik szólítják őket így. Ikrek, s mint két tojás, úgy hasonlítanának egymásra, ha Gábor Gábor nem lenne túlsúlyos.

Szüleik is úgy gondolják, a bajon csakis egy túlélőtábor segíthet. A fiúk az otthon biztonságából egycsapásra olyan kalandtúrába csöppennek, ahol bármi megtörténhet. Kisebb-nagyobb csodákkal tarkított útjuk során minden próbatételüknél dönteniük és cselekedniük kell – akárcsak a mai kiskamaszoknak. A kis és nagy olvasók pedig elkísérhetik őket tanulságos megpróbáltatásaikban, ahol még az is megtörténhet, hogy jól döntenek, amiért helytállásuk jutalma nem marad el.

Várkonyi Andrea gyermekkönyve meglehetősen rendhagyó: az írói bravúrnak köszönhetően nemcsak egy kalandregénybe csöppennek bele a gyerekek, de egyben egy kérdés-felelek „társasjáték” résztvevőivé is válnak. A szerző nem kívánt didaktikus tanmesét írni, hanem egy kedves történetben rejtette el mindazon tudnivalókat, amelyek segíthetnek a kövér, duci gyerekeknek abban, hogy lefogyjanak. A fiúk, küzdelmeik ellenére pedig felfedezik az őket körülvevő természetben rejlő, apró, megbúvó csodákat, szépségeket. A fejezeteket bevezető, egész oldalas, színes grafikákat Kőműves László készítette. A Három Gábor és a tábor 8-14 éveseknek ajánlható.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.07.06