920
Lili Marleen
Galambos Krisztina ajánlata

lili-marleenRainer Werner Fassbinder filmje a Lili Marleen című dal sikerének történetét meséli el. A 20. század leghíresebb katonadala az elválásról, a búcsúról és a honvágyról szól. Az első három strófát 1915-ben közvetlenül a frontraindulás előtt írta Hans Leip német költő két barátnőjéről, szerelméről Liliről és Marleenről.

Csak 1937-ben hozta nyilvánosságra a verset, a Die kleine Hafenorgel című kötetében. Norbert Schultze (bombás Schultzénak is hívták, mert előszeretettel írt náci indulókat) megzenésítette a költeményt, és elküldte Lale Andersen énekesnőnek, aki a dal első előadója lett. 1939-ben jelent meg, akkor még csak 700 példányban. Sikertörténete két évvel később kezdődött, amikor a belgrádi német katonai adó sugározni kezdte.

A dal népszerűsége a frontvonalon is túljutott. 1943-tól Marlene Dietrich énekelte az angol változatot. A Lili Marleen propaganda fegyver lett, sikerének azonban egyik oldal sem örült. Többször betiltották, de a katonák tiltakozására újra engedélyezniük kellett. Lale Andersen sem léphetett fel közel egy évig, de a Lili Marleen-t ezután sem énekelhette.

A film forgatókönyve Lale Andersen önéletrajzi regényének felhasználásával készült 1981-ben, Willy néven Hanna Schygulla játssza Lale Andersent.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.09.28