2957
Folk: Pál István Szalonna és bandája - Útravaló
Szilvási Krisztián ajánlata

pal-istvan-szalonna-es-bandaja-utravalo„Népzenei tanulmányaim kezdete Murzsa Gyulához kötődik, hiszen ő volt az a prímás, akinél először találkoztam a Felső-Tiszavidék népzenéjének egyik gyöngyszemével, a szatmári muzsikával. Nála hallhattam először ezt a zenét abban a formában, amely még megőrizte az elmúlt évszázadok zenei örökségét. Rendkívül nehéz egy albumon összefoglalni egy olyan ember játékmódját, aki nemcsak a hegedülésben segített, hanem mindabban, amitől igazán „prímássá” válhat egy hegedűs...

...Tanítása valóban olyan volt, mintha visszarepülnénk a régmúltba, azokba az időkbe, amikor a szülők elvitték gyermeküket a környéken élő zenészekhez, és különböző juttatások ellenében először szolgálóként, később tanítványként szerezhették meg a jövőjükhöz szükséges tudást. Nem volt szükség hi-fi berendezésekre, DVD-lejátszóra vagy egyéb segédeszközökre, egyszerűen csak egy diákra és egy mesterre. Így nyílt lehetőségem arra, hogy ezt a generációkat átívelő tudást elsajátíthassam attól az embertől, aki még beleszületett ebbe a már-már eltűnőben lévő világba.

Gyula bácsi nem csupán a zenei hangok tanítását vélte fontosnak, hanem azt is, hogy megismerkedjek a régi idők zenészeinek életmódjával. Ezek mellett tudjam, hogyan kell egy vonót megszőrözni, hogyan kell gyantát önteni, hogyan kell egy hegedűt megtisztítani, és még sokáig sorolhatnám azokat a dolgokat, amelyek valóban fontosak egy hangszer, egy ember, egy életmód megismeréséhez. Megtanított a gyakorlás fontosságára, arra, hogy egy igazi muzsikus sohasem mondja azt, hogy mindent tud.

Mindezek a dolgok vezettek ahhoz, hogy albumunk témájának Murzsa Gyula munkásságát válasszam, hiszen köszönettel tartozom mindazért a sok jóért, amit Gyula bácsi értem tett. Másrészt azért is nagyon fontos, hogy ezektől a kiváló muzsikusoktól, énekesektől tanuljunk, és lejegyezzünk minden momentumot, mert egyre kevesebb olyan „mester” él, akit megmutathatunk tanítványainknak, és azokat a pillanatokat, amelyeket mi természetesnek tartottunk egy bálban, lakodalomban, fonóban, az ifjúság már csak történetekből és felvételekről fogja megismerni.

Mivel magam is tanítom néhány esztendeje ezt a muzsikát, különösen fontosnak tartom, hogy szülessenek olyan kiadványok, amelyek egy-egy vidék muzsikájával, muzsikusaival behatóbban foglalkoznak.” (Pál István „Szalonna”)

Az Útravaló lemezen közreműködnek: Pál Eszter (ének), Pál István „Szalonna” (hegedű, ének), Gombai Tamás (hegedű), Gera Attila (klarinét, tárogató), Karacs Gyula (brácsa, ének), Ürmös Sándor Ferenc (cimbalom), Doór Róbert (nagybőgő), Pál Lajos (tangóharmonika, ének)

Tracklist:
01. Ahogyan megindítottuk a lakodalmakat...
02. Bot alá való nóták...
03. Az újlaki vásártéren...
04. A paládi cigánysoron...
05. Cimbalommuzsika, ahogy az öreg Fogas szerette...
06. Az utolsó paládi pásztor, Pisák András nótáiból
07. Új stílusban, ahogyan a Gyuszi nagyapja szerette... (Koska Gábor barátomnak és családjának ajánlva)

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.09.14