4618
Rendezvény beszámoló: Veled alszom és veled ébredek
Évadnyitó Hangraforgó Klub

Pénteken volt az évadnyitó Hangraforgó koncert, melyet nagyszámú közönség figyelt élményre éhesen. Ezúttal sem maradtak el a meghívott vendégek, most a Napkő Projekt tette tiszteletét és ismertetett meg művészetével. A formáció 2011-ben alakult, s nevét onnan kapta, hogy az állandó tagokhoz (Sólyom Tamás, Deme-Farkas Rita) - a feladat milyenségétől függően- alkalmi tagok is társultak. Most értelemszerűen a házigazdákkal muzsikáltak együtt.
Mielőtt a tulajdonképpeni műsor megkezdődött volna, Faggyas László és Sipos Bea beszámolt az utolsó összejövetel óta eltelt időszak zenei élményeiről. Külön, kiemelt helyet szánva megemlékeztek Kányádi Sándor költő haláláról is.
Az est zenei anyaga örök témát szólaltatott meg a maga számtalan árnyalatával. Ezek a megzenésített versek Ámor isten munkásságának lenyomatai. Mivel minden kor embere igyekezett megfogalmazni számára mit jelent a szerelem, ezért lehetett a különböző századok költőinek alkotásaiból válogatni. A XX. századi költők közül József Attila, Radnóti Miklós, Sulyok Vince, Gál Sándor, Raffai Sarolta, Bella István, Kalász László munkásságába nyerhettünk betekintést, hogy néhányat említsek. A műdalok mellett természetesen népzenei motívumokat is hallhattunk, átdolgozásuk a szerzők kreativitását dicséri.
A Hangraforgó törzslátogatói számára természetes az instrumentumok bőséges arzenálja, amit felvonultatnak. Új és újabb szokatlan hangszerek színesítik a megzenésített verseket, az egyes hangszerekről szóló tudományos ismertetés is a rendezvények elmaradhatatlan részévé vált, ezen az estén újabb zeneszerszámmal gazdagodott a hangzáskínálat.

A program végén a házigazdák tájékoztattak féléves műsorterveikről, valamint a szeptember 14-én (pénteken) a József Attila Művelődési Házban sorra kerülő jubileumi, alakulásuk 15. évfordulója alkalmából rendezett koncertjükről, ahol számos vendégelőadó is részt vesz. Jó hangulatú, emlékezetes hangversenyről távozhattak a nézők.

Csiszár Antal