2937
Megzenésített vers: Makám - Holdfényt vetettem
Polczer Adél ajánlata

makam-holdfenyt-vetettemA magyar világzene jeles képviselője, a Makám együttes már több mint 30 éve koncertezik, ad ki lemezeket. Krulik Zoltán személye az állandóság a zenekarban, aki többnyire saját szövegeit zenésíti meg a jellegzetes makámos stílusban, amit leginkább a magyar, a balkáni népzene, valamint a keleti zene sajátos keveréke jellemez. A 2015 őszén megjelent albumukon Weöres Sándor Rongyszőnyeg ciklusából válogattak egy lemeznyi anyagot megzenésítésre.

Az új lemeznek kalandos története van, mivel eredetileg Weöres Sándor 2013-ban ünnepelt centenáriumára született, de a számítástechnika ördöge kibabrált a zenészekkel, a felvett stúdiós zenei anyag eltűnt a winchesterről. Aztán találtak egy informatikai szakembert, aki két év múltán a felvett zenék nagy részét visszavarázsolta, így mondhatjuk, hogy újjászületett, tovább érlelődött a Weöres-válogatás.

A Rongyszőnyeg ciklus 1944-ben először a Medúza kötetben jelent meg, az alcíme szerint: „dalok, epigrammák, ütempróbák, vázlatok, töredékek” gyűjteménye. Korábban ebből a ciklusból a Kaláka és a Sebő együttes is több alkotást feldolgozott, de említhetnénk Palya Beát, Koncz Zsuzsát is. Krulik Zoltán nem akarta, hogy átfedés legyen, de szerencsére a több mint 100 versből álló Rongyszőnyeg ciklus szinte kimeríthetetlenül gazdag. Weöres csapong, számtalan különféle hangulat, stílus, nyelvezet jelenik meg: a könnyed játékoktól a legmélyebb filozófiáig. Ezt a csapongást, a „rongyszőnyeg” jelleget igyekeztek megőrizni a lemezen.

Krulik Zoltán így vallott az album születéséről: „Számomra ez egy metafora: hogyan lehet a sokszínűségből, a kis mozaikokból egységet, szépséget, mindennapiságot létrehozni? Ez a kérdés az én zeneszerzői pályámat is meghatározza: a klasszikus zenei alapok és a kárpát-medencei népzene mellett sokáig és kitartóan érdeklődtem a Kelet zenéje iránt.” A Weöres-verseket Krulik három saját dalszövege egészíti ki, ezek korábban az Almanach (2004), valamint a Zarándokének (2008) című Makám-lemezen szerepeltek.

Az együttesben a zenekarvezető Krulik Zoltán (ének, gitár, pszaltérium, zongora, harmónium) mellett Korzenszky Klára énekel, Eredics Dávid fúvós hangszereken játszik, Kuczera Barbara hegedül, Boros Attila basszusgitározik, Keönch László pedig dobol és ütőhangszereket szólaltat meg.

A klasszikus Makám-zene hallható – kiegészülve a kristálytiszta női énekhanggal – a Holdfényt vetettem albumon, ez egyfajta nosztalgiázást is jelenthet a régóta Makám-rajongók számára.

Tracklist:
01. A hangod akkor a legszebb
02. Nénéd elment
03. Ha vihar jó
04. A csiga
05. Nyitva és zárva
06. Kút vize
07. Táncol a hold
08. Álmodtad
09. Én is világot hódítani jöttem
10. Könnyű az álom
11. Amikor még
12. Víztorlasztó hegyfalak
13. Holdfényt vetettem
14. Halkabb a nádak éneke
15. Ősz
16. Nől a dér
17. Zöld csoda-fény

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.24