3226
Kovács Imre: Moson vármegye képeslapokon
Vargáné Blága Borbála ajánlata

kovacs-imre-moson-varmegye-kepeslapokonA régi Moson vármegye századelős hangulatát idézi ez a hiánypótló kiadvány. A Moson vármegye képeslapokon című, több mint kétszáz oldalas kötet impozáns kivitelben mutatja be a régi vármegye településeinek egykori képeslapjait. Nemcsak helytörténeti kutatóknak, hanem bármely lokálpatriótának szívesen ajánljuk ezt a kiadványt. Moson vármegye településeinek képeit nézegetve lehet gyönyörködni a képeslapok szépségében, ugyanakkor feltárul szemünk előtt egy régi, szinte már elfeledett világ.

A könyv készítője és kiadója Kovács Imre nyugalmazott dandártábornok. Számára – saját bevallása szerint – a képeslapok gyűjtése a régmúltra való visszatekintés egyik lehetőségét jelenti. A kiadvány az 1923-ig kiadott képeslapokat tartalmazza. (1923. december 23-tól Moson vármegye beleolvadt az ekkor létrehozott Győr-Moson-Pozsony egyesített vármegyébe). A képeslapok többsége egy helyi kiállításon látható volt már; részben a szerző, részben az Országos Széchenyi Könyvtár, illetve a Szerencsi Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményéből származnak.

A könyv tagolódása:
- Tartalomjegyzék
- Tisztelt Olvasó! (a szerző rövid magyarázata a kiadványról)
- Az első képeslap… (a levelezőlap rövid története)
- Moson vármegye (rövid megyetörténet, két térképpel, statisztikai adatokkal: lakosság, közigazgatás)
- Települések ismertetése betűrend szerint
- Köszönetnyilvánítás

Az alfabetikus sorrendben fellelhető településekről egészen rövid, magyar és német nyelvű ismertetés olvasható. A lap tetején látható a település kis méretű címere. Az adott helységre vonatkozóan az 1910-es népszámlálásból származó néhány adat is szerepel (lakók száma, anyanyelvi, felekezeti megoszlás szám szerint). A további, vizuális információkat a képeslapok szolgáltatják a településről.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.14