5541
Gyermek: Für Elise - Piano Music for Children
Juhászné Lukács Mária ajánlata

fur-elise-piano-music-for-childrenWürtz Klára Hollandiában élő magyar zongoraművész Budapesten, képzőművész családba született. Hatévesen az MRT gyermekkarának tagja lett, itt kezdett el zongorázni is. Már ötesztendős korától zenei pályára készült, előbb a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjaként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek osztályában Máthé Miklósné tanítványaként.

Zongoratanulmányait 17 éves korától a budapesti Zeneakadémián Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György irányításával végezte, majd Londonban részt vett Schiff András mesterkurzusain. Nemzetközi karrierjét 1985-ben a Milánói Ettore Pozzoli Nemzetközi Zongoraversenyen aratott győzelme, majd három évvel később a Dublini Nemzetközi Zongoraversenyen elért sikere alapozta meg, a New York-i Columbia Artists Management szerződése pedig megnyitotta előtte a leghíresebb amerikai koncerttermek kapuit. 1991-től az Egyesült Államok 38 államában lépett fel, többször adott hangversenyt a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washingtoni Kennedy Centerben is. Kamaramuzsikusként – egyéb formációk mellett – főként az Amsterdami Zongorás Trióval aratott sikereket.

Für Elise – Piano Music for Children című lemezén négy nagy klasszikus zeneszerző kimondottan gyermekek számára írt műveit játssza. Beethoven Für Elise című rövid zongoradarabja hihetetlen népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy már a kezdő fokon zongorázni tanulók számára sem jelent nagy kihívást, és ilyen módon csaknem valamennyi közkézen forgó zongorapedagógiai gyűjteményben helyet kapott. Schumann több zeneművében is megjelenik a gyerekek szeretete. 1838-ban írta a Gyermekjelenetek című lenyűgöző zongoraciklust, amelyben saját emlékeit és apai élményeit is beleszőtte.

Csajkovszkij 1878 áprilisában mecénásának, von Meck asszonynak szóló levelében ezt írja: „...Holnap gyermekek részére miniatűr darabok írásába fogok. Hosszú ideje foglalkoztat az a gondolat, hogy az igen szegényes gyermeki zeneirodalmat jó volna gazdagítani. Egy sorozat nagyon könnyű és a gyermekek számára csábító című kis darabot kívánok alkotni, mint azt Schumann is tette...”. Ennek az inspirációnak hatását tükrözi a sorozat eredeti címe: Gyermekalbum. Könnyű darabok gyermekeknek Schumann módjára. Debussy a kislányának, Emmának, azaz „Chouchou”-nak ajánlotta a Gyermekkuckó című, 6 tételből álló zongora szvitet. Ez a 6 rövid mű korántsem gyermekkezekre szánt tanulódarab, hanem a lányával eltöltött idő, kirándulások és játékok inspirálta kis gyöngyszemek.

A korong kellemes szórakozás a kedves, ismert dallamokat hallgatni gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Tracklist:
Ludwig Van Beethoven
01. Für Elise
Robert Schumann: Kindersszenen op 15
02. Von fremden Ländern und Menschen
03. Kuriöse Geschichte
04. Hasche-Mann
05. Bittendes Kind
06. Glückes genug
07. Wichtige Begebenheit
08. Träumerei
09. Am Kamin
10. Ritter vom Steckenpferd
11. Fast zu ernst
12. Fürchtenmachen
13. Kind im Einschlummen
14. Der Dichter spricht
Peter Tchaikovsky: Album for the Young
15. Morning Prayer
16. Winter morning
17. March of the Soldiers
18. Puppet is ill
19. Puppet's funeral
20. Waltz
21. The new puppet
22. Mazurka
23. Peasant Song
24. Russian Dance
25. Polka
26. Ancient French Song
27. Sweet Dreams
28. Song of the Lark
Claude Debussy: Children's Corner
29. Doctor Gradus ad Parnassum
30. Jimbo's Lullaby
31. Serenade for the Doll
32. The snow is dancing
33. The little Sheperd
34. Golliwog's Cakewalk


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.10