3237
Sting: Széttört zene
Abos-Beledi Veronika ajánlata

sting-szettort-zeneHogyan lesz egy tejesember fiából világhírű zenész? Hogyan változtatta meg egy kisfiú életét a wallsend-i Swan Hunter hajógyár avatására érkező anyakirálynő? Milyen volt a kezdő zenészek élete Londonban a hetvenes években? Miért nem ment el szülei temetésére a muzsikus? Többek között ezekre a kérdéseinkre is választ kaphatunk, ha kezünkbe vesszük Sting könyvét, a Széttört zenét.

Egy interjú során a zenész elmesélte, hogy miért ezt a címet választotta: „Így jellemezte a nagymamám a zongorajátékomat: Ó, fiam…! Nem kellene azt a széttört zenét játszanod” – mondogatta. Nagyon csapongó, hangnem nélküli és kicsit dühös voltam akkoriban.

Sting (becenevén „Fullánk”, polgári nevén Gordon Matthew Thomas Sumner) a könnyűzene egyik legismertebb élő klasszikusa. Nem csupán zenész, énekes-dalszövegíró, hanem aktivista és színész is egyben. A The Police együttes tagjaként és szólóénekesként több mint száz millió lemezt adott el, és tizenhatszor nyert Grammy-díjat. Az évtizedek alatt többfajta zenei stílusban kipróbálta magát, és szinte az összes neves zenésszel dolgozott együtt. Számos alapítványt és jótékonysági eseményt támogatott, és támogat a mai napig is.

Az énekes így nyilatkozott a rendhagyó önéletrajz születéséről: „Miután életem nagy részében dalszerző voltam, rövid, rímes versszakokba sűrítettem gondolataimat és érzéseimet, és zenét írtam hozzájuk, sohasem jutott eszembe, hogy könyvet írjak. De amikor eljutottam a számvetésre késztető ötvenéves korba, azt vettem észre, hogy most először kedvem támadt hosszú prózai szövegeket írni, ami éppannyira ösztönzőnek és izgalmasnak bizonyult, mint amilyen a dalszerzés volt valaha is. És így kezdett formát ölteni a Széttört zene. Ez a könyv életem korai szakaszáról szól, a gyerekkoromtól a serdülőkoromon át majdnem egészen a Police-szal aratott sikereim kezdetéig. Ezt a történetet nagyon kevés ember ismeri.

A Széttört zene nem egy szokványos önéletírás, hanem egyfajta – szüleinek ajánlott – memoár, az életéből kiragadott pillanatokról, a Sting számára fontos élményekről, zenei hatásokról, emlékekről, emberekről szól. Éppen ezért nem egy száraz, adatokkal telezsúfolt történetet kapunk, hanem egy sokkal személyesebb hangvételű megnyilatkozást.

Nem volt kedvem a hagyományos önéletrajzok szabályai szerint mindent elmesélni, ami valaha történt velem. Ehelyett az vonzott, hogy megvizsgáljak bizonyos pontokat, egyes embereket és kapcsolatokat, konkrét eseményeket, amelyek ma is nagy erővel rezonálnak bennem, miközben próbálom megérteni a gyereket, aki voltam, és a felnőttet, aki vagyok."

Jó szívvel ajánlom a könyvet a sárga-fekete csíkos pulóveréről elnevezett muzsikus rajongóinak és leendő rajongóinak egyaránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.07.10