823
Mustang
Juhászné Lukács Mária ajánlata

mustangEgy észak-törökországi faluban öt lánytestvér él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. Lale és nővérei felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A játék olyan pletykát indít útjára, melynek váratlan következményei lesznek.

A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket, és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. A családi ház börtönné változik: az otthoni teendők átveszik az iskola helyét, és házasságok köttetnek a házasodó felek beleegyezése nélkül. A nővérek, akik szenvedélyesen ragaszkodnak a szabadsághoz, megpróbálnak kiutat találni a helyzetből. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.

A Mustang 2016-ban a Saul fia fő vetélytársa volt az Oscar-gálán. A film egyszerű eszközökkel és történetmeséléssel rendelkezik, mégis ahogyan az üzenetet átadja a nézőnek, az valami elementáris. Adva van öt lánytestvér valahol Törökországban (nagyon messze Isztambultól), akik élvezni akarják az életet. De egy pletykának köszönhetően erkölcstelennek bélyegzik őket, s a családjuk a konzervatív értékrendet hívja segítségül: az otthonuk egyre inkább egy börtönhöz kezd hasonlítani, miközben a nagymama és a nagybácsi (ők nevelik az öt lánytestvért szüleik halála miatt) azon fáradozik, hogy kiházasítsák a leányzókat, akár erőszakos módon is. A kalitkába zárás, az ösztönös szexuális vágyak erőszakos visszafojtására az öt lány öt különböző választ ad: a belenyugvástól kezdve a lázadásig.

A film nagyon nyomasztó, a vége mégis felemelő lesz, nem is akárhogy! Ha egy iszlám kultúrkörből származó történetet látunk filmen, európai fejjel hajlamosak lehetünk azzal vádolni, hogy csak a rossz oldalát mutatja meg ennek a világnak (pl. férfi uralma a nő fölött, kiszolgáltatottság, stb.). Ilyen szempontból a Mustang sem kivétel, de mindez szükséges ahhoz, hogy már-már katartikus hatást váltson ki a végén. Ahogy haladunk előre, annál szörnyűbb dolgok történnek a lányokkal, mígnem épp a legfiatalabbnál telik be a pohár. Ő szánja rá magát egy igencsak veszélyes cselekedetre. Ebből a szempontból nagyon találó a cím, hiszen Lale épp olyan, mint az amerikai vadló: nem szereti, ha be akarják törni, mindkettő a maga szabadságáért akar küzdeni. Az öt gyönyörű lány olyan mértékű szimpátiát ébreszt a nézőben, hogy egészen a végkifejletig csak drukkolni tudunk nekik, főként azután, hogy bekövetkezik az elkerülhetetlen katasztrófa.

Az pedig, hogy végül éppen a legfiatalabb lánynak adja a rendező azt az erőt a kezébe, amellyel meg tudja menteni saját sorsát, tökéletes döntés volt, a karakteren végigkísérhetjük a jellemfejlődést, miközben végignézi, ahogy nővérei életéről olyan emberek döntenek, akik már-már beteges módon ragaszkodnak az elavult hagyományokhoz. A gonosz nagymama csak azt az utat építi ki a lányunokáinak, amelyen neki is végig kellett járnia, számára ez teljesen természetes és az egyetlen sors, amelyet egy nő beteljesíthet. A nagybácsi képviseli azt az elvakult és szinte már aljas karaktert, amely a lányok végzetét jelenti.

A Mustang valóban nagyon jó film, érdemes rászánni az alig több mint másfél órát, hiszen nagyszerűen mesél el egy komoly történetet, miközben a végén egy igazi, életigenlő drámává válik!


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.06.15