3263
Az utolsó légió
Csonkáné Horváth Éva ajánlata

az-utolso-legioRómában Krisztus után 460-ban járunk. A város Romulus Augustus, a gyerek-császár koronázási szertartására készül. Aznap éjjel a barbárok megtámadják a várost, kíméletlen öldöklés, ádáz harc kezdődik. Az ifjú császár szüleit is lemészárolják. A barbárok kegyetlen vezére Odoaker (Peter Mullan) foglyul ejti a kiskorú cézárt (Thomas Sangster), tanítójával, Ambrosianus-szal (Ben Kingsley) együtt.

A szinte megközelíthetetlen Capri szigetének erődjébe viteti, hogy örökre rabságban tartsa őket. Aurélius (Colin Firth) a negyedik légió parancsnoka, aki felesküdött az ifjú császár védelmére mindhalálig, megmaradt bajtársaival és egy rejtélyes, feketébe öltözött bizánci harcossal megkísérli a lehetetlent: kiszabadítani és biztonságos helyre juttatni a tizenkét esztendős cézárt. Sikerül ugyan Romulust kiszabadítaniuk, Caesar kardja is előkerül, de megtudják, hogy elárulták őket. Nem marad más választásuk, meg kell találniuk az egyetlen olyan légiót, amely még hű maradt Rómához - a Kilencedik Légiót a távoli Britanniában.

Hosszú útjukon Aurelius felfedezi, hogy a bizánci harcos nem más, mint egy fiatal, szép nő, Mira (Aishwarya Rai, bollywoodi színésznő, aki korábban a Jodha Akbarban már fogott kardot a kezébe). Britanniában csalódás várja őket: az erőd üresen, elhagyatottan áll, a légiónak nyoma sincs. Viszont újra harcolniuk kell, meg kell küzdeniük a vérszomjas álarcossal, aki mindenáron meg akarja szerezni a kardot, és uralni szándékozik a világot.

A nagyszabású nemzetközi, angol-francia-olasz-tunéziai-szlovák koprodukcióban készült alkotás egy részben tényeken, részben legendákon alapuló történet a római birodalom hanyatlásáról. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi témájú kalandos filmeket!


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.06.01