3087
Justina Chen Headley: Iránytű Önmagamhoz
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

justina-chen-headley-iranytu-onmagamhozMagas, szőke és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját?

A történetben egy átlagos, sok téren gondokkal küszködő, a felnőtté válás küszöbén álló lány, Terra életébe lépünk be, akinek nem egy amerikai álom az élete, nem népszerű, nem a gimi legklasszabb srácával jár, és nem a szájfényének árnyalata a legfontosabb neki. Valódi problémákkal küzd, nem kreált hülyeségekkel vannak tele a lapok. Persze van benne szerelem, de itt sem nyafogással telik az idő. Jacob igazán szerethető figura, kedves, érzékeny - szóval olyan, amilyen fiúról egy tizenéves lány csak álmodhat.

A családdal való állandó konfliktusok, a megfelelési kényszer, a folyamatos elvárások és az olyan szülői viselkedés, amit egy kamasz nem tud kezelni, illetve megváltoztatni, szintén fontos részei a cselekménynek. Sok hasonló könyvből hiányzik az, ahol tényleg az egész családról szól a történet, ahol a szülők nemcsak mellékszereplőként jelennek meg, vonulnak át a színen. Ami a szülők gondja, az a gyereké is, vagyis ha a szülő ilyen vagy olyan, az kihat a gyerekre, foglalkoztatja.

Valószínűleg nagyon sok mai tizenéves könnyedén tud majd azonosulni Terrával. A mai világ a külcsínre épít: legyél szép, tökéletes, talpraesett, aki nem ilyen, az lusta, nem tesz eleget magáért, pedig minden egy karnyújtásnyira van: igyál zöld teát, és egészséges leszel; diétázz, és karcsú leszel; járj plasztikai sebészhez, és szép leszel. Ugye milyen egyszerű a képlet? Mégis akkor miért vagyunk olyan átlagosak? Miért van, hogy csak a filmeken, reklámokban és a plakátokon tökéletes minden és mindenki?

A könyv elolvasása után értelmet nyer minden apró részlet, címe és borítója is hűen fejezik ki a regény mondanivalóját. A díjnyertes írónő, Justina Chen Headley fordulatos, művészien megírt és tanulságos regényt alkotott egy széthulló családról, szerelemről, utazásról, és arról, mi is a szépség valójában.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.05.29