1265
Rendezvény beszámoló: Filmklub: Ultra
A Központi Könyvtár klubjában

Május 3-án Filmklub keretében került levetítésre az Ultra című, 2017-ben készült magyar-görög dokumentumfilm a Központi Könyvtár klubhelyiségében. A hagyomány szerint a marathoni győzelem után egy harcos futva tette meg az Athénig vezető mintegy negyvenkét kilométeres útszakaszt, hírt adva a perzsák felett aratott diadalról, majd azonnal meghalt.

Az elmondottak a legendák világába tartoznak, de nem így az az esemény, amely a spártai segítséghíváshoz kötődik. Rekordba illő, mintegy kétszáz kilométeres utat tett meg gyalog egy athéni futó, más kérdés, hogy kérése csak részben talált meghallgatásra. Akkor Karneia (Holdünnep) révén a lakedaimóniak nem bocsátkozhattak csatába. Amikor mégis felvonultak Marathonnál, érkezésük okafogyottá vált, lévén, hogy a csata már lezajlott, a hős athéniak felülkerekedtek Datis és Arthafernés hadain. A spártaiaknak nem maradt más hátra: megdicsérték az athéniakat, majd hazavonultak.

Ez idéződhet fel a kétszáznegyvenhat kilométeres futóversenyben, melynek folyamatát követi nyomon a kamera az Ultra című filmben. Benne emberek, életek, sorsok. Szemünkkel kísérhetjük végig az útvonalat, a szurkolókat, s beleképzelhetjük magunkat a résztvevők lelki világába. Csüggedés, azon való felülkerekedés, a testet-lelket kikezdő kimerültség és az önbecsülés „birkóznak” egymással. Látjuk a sportolókat inspiráló családtagokat, az értük aggódókat, ahol a fő kérdések: mi fontosabb, a magunknak való megfelelés, avagy a családért, a felnevelendő utódokkal szembeni szülői felelősség?

Minden a fejben dől el, a fáradtság leküzdése, a kishitűségen való felülkerekedés, a siker átélése a legfőbb jutalom. A célnál lévő hoplita szobor emlékeztet a régi spártai erényekre.

Csiszár Antal