3349
Michael Ende: A végtelen történet
Szabados Éva ajánlata

michael-ende-a-vegtelen-tortenet„Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” Michael Ende felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló meseregényének főhőse Barnabás, egy félős, de igen élénk képzeletű kisfiú, aki egy napon találkozik egy különös könyvárussal, és bűvös erejű könyvével, mely első pillantásra annyira hatalmába keríti, hogy elemeli a boltból, és magával viszi.

Rejtekhelyén újra kinyitja, s a benne talált történetbe merülve lassan megszűnik körülötte a világ. Először csak képzeletben, majd amikor már nincs más választása, konkrétan is belép Fantáziaországba, melynek úrnője, a Kislány Királynő veszélyben forog. Ugyanis országát az emberek képzelete táplálja, akik azonban kezdenek megfeledkezni erről a képességükről. Így Fantáziaországban megjelent a mindent bekebelező Semmi. Barnabásra vár a feladat, hogy félelmeit legyőzve hős megmentővé váljon, s ez csak akkor lehetséges, ha vágyait, melyek ebben a világban akár testet is ölthetnek, az igaz értékek irányába tudja fordítani.

Ende Momo című könyvéhez hasonlóan itt is fontos és ma is aktuális emberi kérdésekről beszél a mese nyelvén. Ezért írása tanulságos a felnőttek számára is, ugyanakkor a gyermekeket lenyűgözi a mitikus és szimbolikus elemekkel teleszőtt, titokzatos történet. A regény németül is olvasható könyvtárunkban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.04.03