2546
Rendezvény beszámoló: Filmklub: Stefan Zweig – Búcsú Európától
A Kisfaludy Károly Könyvtárban

Március 20-án a szokásos havi Filmklub keretében a Stefan Zweig – Búcsú Európától című osztrák-német-francia koprodukciós, 2016-ban készült dráma került bemutatásra a Kisfaludy Károly Könyvtárban. Az alkotás, ahogyan a címében is látható, Stefan Zweig író, költő, műfordító (1881-1942) életének egy szeletét mutatja be.

Az író a nácizmus elől Brazíliában lel menedéket. A film a fasizmus, a háború és a pacifizmus kérdéseit érinti, hogyan viszonyulnak a háborúhoz: itt kiemelten kap szerepet az írótársadalom, az értelmiség felelőssége. Stefan Zweiget (Josef Hader) viharos ünneplés fogadja az Újvilágban, politikusok, polgármesterek vendége lesz. Számos dél-amerikai állomáshelyen fordul meg, nem marad el a Buenos Airesben megtartott PEN kongresszusról sem. Természetesen a rendezvényt sem hagyhatta figyelmen kívül az európai helyzet, az ordas eszmék terjedése. Az írót újságírók faggatják a kilátásokról, a háború eshetőségéről.

Maria Schrader filmje felvillantja amerikai tartózkodását, találkozásait, betekintést nyerünk a brazíliai egzotikum világába, ahol – a vén kontinenshez képest – paradicsomi nyugalom honol. Barátságos emberek, buja növényzet, sűrű cukornád ültetvények: ez egy egészen más(ik) világ. A brazíliai nyár vidám atmoszféráját mintegy ellenpontozza az észak-amerikai hóförgeteg; magánéleti és társadalmi problémák fonódnak össze, vallomások az átélt nehézségekről. Végül a problémák súlya vezet aztán az író tragikus halálához.

Csiszár Antal