3740
Ferenczi Tamás: Tollvonások a győri németség történetéből

ferenczi-tamas-tollvonasok-a-gyori-nemetseg-eletebolA szerző győri németként, a győri német kisebbségi önkormányzat elnökeként évek óta kutatja a helyi németség történelmét. Jelen kiadvány válogat azokból a nyomtatott forrásokból, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a győri németség sorsához, kultúrájához

A Tollvonások a győri németség történetéből című kötet három tollvonásból áll, három fő részre osztható. Az első történeti fejezet monografikus szemelvényeket vesz sorra  időrendben, a második fejezet főként a Szabad Polgárban, Győri Közlönyben megjelent sajtócikkek részleteit tartalmazza szerkesztett változatban, szintén kronologikus sorrendben. A harmadik, legrövidebb rész a jelenkorra vonatkozó összefoglaló dokumentumokat közöl.

Ferenczi Tamás a dokumentumok áttanulmányozásával, közzé tételével bizonyítja a hazai németség jelenléte a magyar történelemben, városunkban. Régi korokba vezet vissza, amelyekből egyértelműen kiviláglik, hogy a győri németek magyar hazafinak bizonyultak a legnehezebb időkben is.

A könyvet Glück József fekete-fehér fotói illusztrálják.

2018.02.26