3297
Buda Ferenc: Csontváry
Polczer Adél ajánlata

buda-ferenc-csontvaryA Holnap Kiadó híres magyarok életét bemutató, 2015-ben induló sorozatának első köteteként Csontváry Kosztka Tivadar életművével ismerkedhetnek meg az olvasók. A kiadói törekvést dicséri, hogy a fiatalabb nemzedéket célozták meg az ismeretterjesztő sorozattal, ráadásul a kiváló költő, író Buda Ferenc mutatja be a magyar festészet géniuszának legfontosabb műveit, életének főbb állomásait.

A kisméretű, 40-50 oldalas kiadvány olvasmányos formában igyekszik pályaképet rajzolni, sok-sok illusztrációval, Csontváry festményeinek reprodukcióival. Különleges emberi sors adatott meg a magyar festészet senki máshoz nem hasonlítható alkotójának: elmúlt negyvenéves, amikor a biztos megélhetést nyújtó gyógyszerész hivatást felcserélte a festészettel. Végiglátogatta Európa leghíresebb festőiskoláit, majd teljesen önálló útra tért, autodidakta módon fejlesztette alkotó technikáját.

A megidézett alkotások, festményrészletek mindegyikéhez Pajor Alex művészettörténész írt magyarázó szövegeket. A borító belső oldalain Európa középső és déli része, valamint Kis-Ázsia színes térképein nyomon követhetjük, hol, merre fordult meg gyalogszerrel Csontváry, összegyűjtve azokat az élményeket, amelyek több remekművét ihlették. A kötet hasznos könyv- és filmajánlóval zárul.

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.02.13